Andorra proposa ampliar la prestació pels aturats a fronterers i espanyols que marxin

Espot anuncia a Pedro Sánchez que l’ajut deixaria, en aquests casos, de tenir la residència com a requisit i s’entén que pot ser la fórmula per acontentar Madrid de cara a comptar amb un suport més fort en la negociació amb la UE

Espot saluda Sánchez a la porta de la Moncloa en una visita anterior.
Espot saluda Sánchez a la porta de la Moncloa en una visita anterior. GOBIERNO DE ESPAÑA

Andorra ofereix ampliar la prestació per desocupació involuntària als nacionals espanyols que, fins ara, no tenen dret pel fet que un dels requisits per obtenir-la sigui el de residència. És a dir, als fronterers i als residents que marxin en quedar-se sense feina. Es tracta de la proposta que ha posat Xavier Espot sobre la taula durant la reunió amb Pedro Sánchez. El cap de Govern admet que és un dossier que volen tancar amb celeritat, sobretot de cara a poder comptar amb un suport més ferm de Madrid de cara als propers estadis de la negociació amb la Unió Europea.

Justament, l’estat d’aquestes converses han estat un dels eixos de la reunió que Espot i Sánchez han mantingut aquest divendres al palau de la Moncloa. “A ningú se li escapa que és el gran repte d’aquesta i de part de la legislatura vinent”, ha recordat el cap de Govern. I més ara que “estem en un moment crucial”, quan cal abordar dos afers claus: la lliure circulació de persones i el sector de les telecomunicacions. Dos punts claus que requereixen “arbitratge polític” i, per això, “és cabdal tenir el suport de països com França i Espanya”.

Persones fent cua a la porta d'Immigració.

Relacionat

El Govern ultima una proposta de prestació als espanyols que, sense feina, tornin al seu país

Segons Espot, el president espanyol “ha entès que Andorra, sense renunciar al principi de la lliure circulació, necessita adaptacions i especificats per permetre un cert control dels fluxos migratoris”. I ha admès que abans d’abordar aquests punts interessa, entre cometes, tenir content el govern espanyol. I com fer-ho? Donant solució a una demanda que s’arrossega des de fa anys: la cobertura per aquells nacionals del país veí que perden la feina i no poden accedir a la prestació per desocupació involuntària. En aquesta situació es troben els fronterers i aquelles persones que, un cop sense treball, volen tornar al seu lloc d’origen. El fet que un dels requisits claus per concedir-la sigui la residència els acaba deixant fora.

Espot ha reconegut que aquest és un tema que “fora bo resoldre amb caràcter previ” a les negociacions sobre lliure circulació. Per això, ha anunciat a Sánchez que en el marc de la comissió de treball que ja existeix volem “arribar a un acord ràpidament” i es farà una proposta ben concreta a partir de la qual poder avançar. La idea seria ampliar l’actual prestació, que s’atorga per un termini inicial de sis mesos amb opció a tres més de pròrroga però seguint criteris d’ingressos i patrimoni, a aquests col·lectius.

“El que farem ara és aquesta proposta, a veure com es pot articular, que consistiria a fer extensiu l’ajut a fronterers i persones que marxen”, ha indicat. Entén que es tracta d’una fórmula que Espanya pot acceptar, ja que demana “una solució que doni cobertura suficient a qui queda ara mateix als llimbs”. Espot s’ha mostrat convençut que es pot trobar un acord en poc temps perquè “és d’interès d’Espanya que tot vagi ràpid”.

Un instant de la reunió entre Sánchez i Espot a Soldeu.

Relacionat

Sánchez i Espot es reuniran divendres amb l’ombra allargada de l’‘Operació Catalunya’ de rerefons

El cap de Govern ha deixat clar que la voluntat és trobar aquesta fórmula, però sense que en cap cas s’escapi del model andorrà, no contributiu. “La prestació ha de dependre dels ingressos i del patrimoni de la persona”, ha apuntat, tot fugint d’un subsidi d’atur que “suposaria més cotització a empresaris i treballadors” i que, al seu entendre, podria fer créixer les taxes de desocupació que, afirma, ara mateix són “estructurals”.

I es vol que això estigui solucionat abans d’abordar la fase crucial de la negociació amb la UE per a un acord d’associació clau. “Aquest encaix a Europa és la condició natural a la qual ha d’aspirar Andorra, la participació en el mercat interior. És la raó de ser del creixement econòmic els propers 30 o 40 anys. I més creixement vol dir més diners per a persones amb dificultats i per apostar per la transició energètica, però també serà positiu pels residents espanyols i les regions veïnes”.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending