El Govern ultima una proposta de prestació als espanyols que, sense feina, tornin al seu país

Espot admet que és una “reivindicació legítima” per part del govern de Madrid i que cal respondre-hi per tenir el seu ple suport en la negociació de l’acord d’associació

Persones fent cua a la porta d'Immigració.
Persones fent cua a la porta d'Immigració. POLICIA D'ANDORRA

El Govern preveu tancar i poder presentar, abans de l’estiu, la proposta que ha de permetre posar fi a un dels neguits que des de fa temps se li transmet des de l’executiu espanyol: que els nacionals que es quedin sense feina al Principat i retornin al seu lloc d’origen puguin gaudir d’alguna prestació d’atur. A partir d’aquí, tocaria negociar per tancar un acord que, de retruc, també hauria de facilitar el suport de Madrid a les especificitats andorranes demanades en el marc de l’acord d’associació. Per aquest, defensa Xavier Espot, ja n’hi ha prou amb la prestació per desocupació involuntària ja existent.

El tema ha estat posat sobre la taula durant la compareixença del cap de Govern i del secretari d’Estat pels Afers Europeus, Landry Riba, davant la comissió d’exteriors del Consell General. El president del grup socialdemòcrata, Pere López, ha preguntat justament pels aspectes de la negociació vinculats a les polítiques socials. I en aquest punt, específicament, per les ajudes en cas d’atur. Davant aquest comentari, Espot ha volgut assegurar que el sistema existent al país, la prestació per desocupació involuntària, és perfectament “homologable”.

“Entenc que vostès [el PS] defensin un subsidi contributiu i nosaltres pensem més en una prestació com la que té Luxemburg. Si no en tinguéssim cap, sí que suposaria una dificultat per a la signatura de l’acord”, ha comentat el màxim responsable de l’executiu. En canvi, amb l’actual, impulsada justament pel Govern socialdemòcrata, ja n’hi hauria prou segons el líder ‘taronja’.

Les dependències del Servei d'Ocupació, a l'edifici de l'Obac.

Relacionat

Govern admet que Espanya colla per garantir una prestació social als aturats que marxin del país

Espot, però, sí que ha reconegut que “per obtenir l’aval d’alguns Estats haurem de resoldre qüestions bilaterals”. Es referia específicament a Espanya que “ens va transmetre la preocupació pels seus nacionals que es queden sense feina i han de marxar”. L’ha considerat una “reivindicació legítima” i ha apuntat que “hi treballem”.

Ara, ha explicat, “ja estem en posició de tenir una posició concreta”. Falta, però, tancar-ho “tècnicament” i aquesta feina es confia que pugui estar enllestida les pròximes setmanes. A partir d’aquí, és quan es traslladaria a les autoritats espanyoles.

Espot ha confiat que la proposta resoldrà el problema. Tot i això, ha recordat que caldrà encara negociar-la amb Madrid. I que un cop tancat aquest procés, “Espanya estarà disposada a donar suport a algunes especificitats andorranes”, davant la Unió Europea.

Comentaris (15)

Trending