Sánchez i Espot es reuniran divendres amb l’ombra allargada de l’‘Operació Catalunya’ de rerefons

La trobada, que tindrà lloc a la Moncloa, feia temps que havia estat demanada pel cap de Govern amb l’interès d’abordar “diferents qüestions bilaterals” però Espanya també vol tractar qüestions espinoses com ara la creació d’una prestació pels nacionals que tornin al seu lloc d’origen

Un instant de la reunió entre Sánchez i Espot a Soldeu.
Un instant de la reunió entre Sánchez i Espot a Soldeu.

El cap de Govern, Xavier Espot, es desplaçarà el divendres a Madrid, on es reunirà amb Pedro Sánchez a la Moncloa. L’objectiu de la trobada amb el president espanyol és abordar “diferents aspectes de la cooperació bilateral”, en el marc d’encontres que el mandatari del país veí manté amb altres dirigents internacionals. Això no obstant, a ningú se li escapa que en l’aire planarà la polèmica per la derivada andorrana de l’operació Catalunya i el fet que la Justícia del Principat hagi cridat a declarar com a encausats l’antecessor de Sánchez, Mariano Rajoy, i alguns dels seus ministres.

La trobada ha estat anunciada aquest dilluns des del Govern. Tindrà lloc divendres, a partir de les onze del matí. Per això, Espot es desplaçarà personalment a la seu de l’executiu espanyol, el palau de la Moncloa, a Madrid.

Segons s’ha assegurat en un curt comunicat, la trobada servirà perquè tots dos mandataris abordin “diferents aspectes de la cooperació bilateral”. A banda, l’encontre servirà per fer “seguiment de les relacions entre Andorra i Espanya”. La darrera reunió entre cap de Govern i president espanyol va tenir lloc a Soldeu, l’abril del 2021. Llavors, es va aprofitar el viatge de Sánchez al Principat per participar en la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern.

Segons les fonts consultades, la reunió fa temps que va ser demanada per Espot, amb l’interès d’abordar aquests temes bilaterals. Espanya, però, també té previst aprofitar per posar sobre la taula assumptes més espinosos per a Andorra, com és la demanda de crear alguna prestació per aquells nacionals que hagin treballat al Principat i que tornin al seu lloc d’origen.

Un altre afer que estarà present en l’ambient -caldrà veure si també en les converses- és la polèmica per la branca andorrana de l’‘Operació Catalunya’ que, s’ha de recordar, ha comportat l'encausament al Principat de l’expresident espanyol, Mariano Rajoy, de diversos dels seus ministres i de part de la cúpula policial. De fet, Sánchez també preveu traslladar al seu homòleg andorrà el desig que des del PSOE es té per aclarir aquells fets, com evidencia el suport al Congrés de la petició, feta pels grups nacionalistes, de crear una comissió d’investigació que indagui a fons sobre la qüestió.

Comentaris (8)

Trending