Andorra demana a la UE adaptacions “de més calat” per la lliure circulació de persones

Aquest dimarts s’ha mantingut la tercera ronda de negociació de l’any, complint amb el calendari establert i amb la petició del Principat d’abordar aquesta qüestió amb la represa de les trobades presencials

Sessió de debat entre Andorra i la UE.
Sessió de debat entre Andorra i la UE.

La lliure circulació de persones és un dels temes cabdals pel que fa a l’Acord d’Associació. Aquest dimarts, Andorra i la Unió Europea (UE) han mantingut la tercera ronda de negociació de l’any, durant la qual s’ha començat el debat en aquesta matèria, i per a la qual el Principat ha demanat adaptacions de més calat. L’inici de les negociacions en aquesta matèria dóna compliment al calendari establert a l’inici de l’any i a la demanda del país per abordar-la amb la represa de les negociacions presencials.

Les dues delegacions ho tenen clar, la lliure circulació de persones és una situació cabdal. La ronda d’aquest dimarts s’emmarca en un primer intercanvi que s’haurà d’entrar al detall en futures trobades de negociació. D’una banda, Andorra ha exposat la seva posició al respecte. El plantejament s’ha debatut i treballat amb actors polítics, econòmics i socials del país de manera prèvia, i també ha avançat les motivacions concretes que el sustenten. Principalment, ha demanat adaptacions específiques per a la situació del Principat en aquest àmbit.

Per la seva banda, l’equip negociador europeu ha reiterat la voluntat de trobar solucions que garanteixin la integritat del mercat interior, i que tinguin en compte les particularitats d’un país com Andorra. Durant la sessió, s’han expressat els objectius comuns, les situacions de partida i s’han identificat els elements pels quals és necessària més informació per obtenir una comprensió suficient que permeti valorar aquestes possibles adaptacions que es demanen des del Principat.

Durant la reunió s’han tractat tres dels sis annexos que conformen aquesta llibertat, en concret els annexos V sobre la lliure circulació de treballadors, VIII sobre el dret d’establiment i XVIII sobre salut i seguretat en el treball, dret del treball i igualtat de tracte home-dona. L’agenda de la jornada també ha inclòs la continuació de les converses entorn als annexos XVII sobre propietat intel·lectual i XX medi ambient i clima.

El secretari d’Estat d’Afers Europeus i cap negociador andorrà, Landry Riba, s’ha desplaçat a Brussel·les per a la trobada. Des d’allà, ha refermat que la ronda de negociació d’aquest dimarts ha estat “més conceptual que tècnica i tenim una bona entesa de base per avançar en el debat”. Riba ha valorat positivament l’inici del debat, “ens trobem en una fase preliminar de la negociació al tomb de la lliure circulació de persones i no estem encara en mesura de tancar acords. No obstant, hem pogut exposar amb claredat la nostra posició entorn els elements més sensibles i la Comissió Europea no només ha escoltat sinó que ha recollit les informacions aportades per Andorra per analitzar-les i discutir en detall les propostes que hem fet”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending