Andorra i Luxemburg estrenyen lligams: UE, innovació i finances en l’horitzó

Una delegació encapçalada pel cap de Govern du a terme una visita al país centre-europeu amb una part clarament institucional i una altra de recerca de suport i cooperació més executiva

Abraçada entre Xavier Bettel i Xavier Espot.
Abraçada entre Xavier Bettel i Xavier Espot. EMMANUEL CLAUDE / SIP

Andorra ha acudit aquest dimarts en busca de suport i cooperació de Luxemburg. Protocol d’una banda i acords executius d’una altra entre dos països relativament petits enclavats, cadascun, entre dos grans estats europeus. Andorra i Luxemburg han fet més estrets els vincles amb la mirada posada en l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) que negocia el Principat i altres aspectes com les finances o la innovació.

La delegació encapçalada pel cap de Govern, Xavier Espot, i integrada, entre altres, pel ministre de Finances, Eric Jover, o l’ambaixadora d’Andorra a Bèlgica, els Països Baixos, Luxemburg i cap de missió a la UE, Esther Rabassa, han mantingut diverses trobades. Algunes de caràcter més institucional, com les visites al Palau Gran Ducal o la seu del poder legislatiu, la Cambra de Diputats. I d’altres de molt més executives, amb reunions amb el primer ministre luxemburguès, Xavier Bettel, o signatures d’acords o memoràndums d’entesa en relació amb permisos de conduir o innovació, tecnologia i inversió estrangera.

Espot ha convidat als grans ducs luxemburguesos, que són els caps d’Estat, una invitació perquè visitin el Principat

Sempre segons un comunicat emès pel Govern, les múltiples trobades que s’han fet han anat molt bé. No cal oblidar que a Luxemburg s’hi han llistat les diverses emissions internacionals de bons que darrerament ha fet Andorra o que en l’esmentat país centre-europeu, un dels centres financers més importants d’Europa i potser del món, hi tenen interessos algunes de les entitats bancàries del país. De fet, el ministre Eric Jover s’ha trobat amb la seva homòloga, Yuricko Backes.

Espot ha convidat als grans ducs luxemburguesos, que són els caps d’Estat, una invitació perquè visitin el Principat. El cap de Govern ha fet diverses trobades. Polítiques i de caràcter més tècnic. Igual com ho ha fet Jover en algun cas de manera unilateral. Amb Bettel, Espot ha centrat a priori molt la conversa, la trobada, en aspectes relacionats amb la UE. Amb l’encaix amb Europa.

També s’han tractat altres qüestions relatives a aspectes que poden interessar els dos països com la transició digital, la sostenibilitat o la lluita contra el canvi climàtic, a banda de la recent incorporació d’Andorra a l’FMI en la mateixa circumscripció que Luxemburg. De fet, el Principat va demanar específicament -o va triar el moment d’adherir-se a l’FMI- poder ser al costat del país centre-europeu.

-reportatge gràfic: Emmanuel Claude / SIP i Luxinnovation- 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending