Andorra aixeca les reserves sobre els acords preses en les darreres rondes de negociació amb la UE

Durant la darrera trobada s’ha avançat en el tancament provisional dels annexos tècnics del projecte d’Acord d’Associació, en particular, el corresponent al cabal europeu en matèria de duana i protecció del consumidor

Un moment de la ronda de negociació amb la Unió Europea
Un moment de la ronda de negociació amb la Unió Europea

Aquest dijous s’ha donat una nova ronda de negociació sobre l’Acord d’Associació amb la Unió Europea. Ha estat la primera que s’ha dut a terme de forma posterior al nou Govern i el secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, ha informat de la nova composició. Així mateix, també ha comunicat l’aprovació de l’aixecament de les reserves sobre els acords presos en les dues darreres rondes, després que es decidís en la darrera sessió del Consell de Ministres. A més, s’ha avançat en el tancament provisional dels annexos tècnics del projecte.

Entrant al detall, la sessió de negociació s’ha centrat i ha avançat en els debats sobre diversos annexos de caràcter tècnic. Ha permès, en particular, tancar l’annex corresponent al cabal europeu en matèria de duana i de protecció del consumidor. També s’ha pogut progressar en alguns dels capítols de l’annex sobre normativa tècnica dels productes, clima, energia i seguretat alimentària. En aquesta ronda, tal com s’havia convingut amb la Comissió Europea, l’agenda ha tractat un total de set annexos. Es manté, a més, la previsió de reprendre les qüestions més polítiques en les rondes del juny i juliol. La pròxima ronda serà els dies 19 i 20 de juny i l’11 de juliol en format bilateral i el 22 de juny en format plurilateral.

Abans de l’aturada de l’estiu, les dues delegacions també han previst una trobada dels caps negociadors amb el Vicepresident de la Comissió Europea i màxim responsable polític de la negociació, Maroš Šefčovič, per compartir l’estat d’avançament de les negociacions i acordar el full de ruta del segon semestre. “El ritme mantingut durant aquest semestre és certament exigent, però estem satisfets d’haver pogut avançar com havíem previst aquests mesos, amb agendes de negociació molt completes i afegint algunes reunions tècniques entre sessions”, ha valorat Riba.

De forma paral·lela a la ronda de negociació, el Govern ha aprovat el primer esborrany de Pacte d’Estat per a la negociació de l’Acord d’Associació amb la Unió Europea. Un cop fet aquest pas, es trametrà i compartirà, en el termini més breu possible, aquest text als grups parlamentaris i també altres partits polítics d’abast nacional perquè puguin fer les aportacions que considerin escaients.

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending