Acord entre Andorra i la UE per adaptar les normatives sobre l’aigua i el clima

La negociació amb l’organisme comunitari continuarà després de l’estiu, ja abordant un aspecte clau com és la lliure circulació de persones

Landry Riba, durant una reunió telemàtica amb la delegació de la UE.
Landry Riba, durant una reunió telemàtica amb la delegació de la UE. SFGA/ C.ESTEVE

Les delegacions d’Andorra i la Unió Europea han mantingut aquest dimarts la darrera ronda de negociació per l’acord d’associació abans de les vacances d’estiu. La trobada s’ha centrat en les normatives comunitàries sobre clima i medi ambient i, segons s’ha indicat des del Govern, hauria estat fructífera, ja que s’hauria avançat de forma significativa. En concret, l’organisme acceptaria diferents adaptacions que el Principat considera claus per poder aplicar al país aquestes directives.

Així, i segons s’ha explicat a través d’un comunicat, la reunió, mantinguda de forma telemàtica, ha permès avançar els intercanvis amb la Unió Europea de manera substancial amb relació a l’annex XX, sobre clima i medi ambient. En particular, les dues delegacions han acordat adaptacions que permetran desplegar el contingut de la directiva marc de l’aigua, tenint en compte les particularitats expressades des del Principat. Per altra banda, els negociadors comunitaris s’han mostrat sensibles als arguments d’Andorra, atorgant una exempció pel que fa a l’aplicació de certs procediments administratius en matèria climàtica.

Durant la ronda també s’ha continuat el debat sobre altres annexos, en concret relatius a competència, estadística i seguretat alimentària, salut animal i salut vegetal. La negociació sobre tots ells seguirà en rondes posteriors, fins a assolir un acord.

La trobada, la tercera d’aquest any, tanca un primer semestre de converses mantingudes de forma estrictament virtual per culpa de la pandèmia. Malgrat això, el Govern considera que “s’ha avançat en vuit dels 25 annexos”. Durant el segon semestre de l’any el calendari de la negociació preveu seguir avançant en aquests punts i també iniciar els intercanvis sobre aquells que conformen la lliure circulació de persones.

Des del Govern, s’ha volgut fer “una valoració molt positiva” dels avenços assolits durant les sessions mantingudes en format virtual. Les dues delegacions esperen poder reprendre les negociacions en presencial a la tardor.

Etiquetes

Comentaris

Trending