L’acord d’associació amb la UE podria entrar en vigor a mitjan 2025 si s’aprova en referèndum

Les lectures comentades del text actualment disponible es podrien iniciar a partir de la setmana vinent i, en tot cas, el 12 de març a les 8 de la tarda es farà el primer gran acte públic per exposar els detalls del pacte ja tancat amb Brussel·les

Un moment de la reunió d'aquest dimecres.
Un moment de la reunió d'aquest dimecres. SFGA

L’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) podria entrar en vigor “fins i tot dins el primer semestre del 2025” si supera el referèndum, que el cap de Govern, Xavier Espot, continua situant “durant els primers mesos” de l’any que ve. Si la consulta vinculant esdevé positiva la tramitació posterior és relativament ràpida. I, a més, tant el Parlament Europeu com el Consell de la UE ja hi hauran donat el vistiplau, aquesta propera tardor a tot estirar. En tot cas, s’està davant d’un “bon acord d’associació que donar resposta als interessos del nostre país”.

Així ho ha exposat el màxim responsable de l’executiu després d’una nova reunió del pacte d’Estat que ha servit per avançar en l’elaboració del calendari de comunicació del text de l’acord. A partir de la setmana que ve es podrien iniciar les lectures comentades amb accés posterior al text que estigui vigent en el moment de fer-se aquestes exposicions. Els primers en poder participar d’aquestes detallades explicacions seran els integrants del Consell General. De fet, durant la sessió del pacte d’Estat d’aquest dimecres s’ha acordat que Espot, conjuntament amb els presidents dels tres grups parlamentaris favorables a l’acord -Jordi Jordana per part de Demòcrates; Judith Casal en nom dels socialdemòcrates i progressistes; i Carles Naudi com a Ciutadans Comopromesos (CC)- sol·licitaran la celebració d’una sessió informativa davant la cambra parlamentària per explicar el contingut de l’acord.

53543718863 da092fe57a o
Xavier Espot durant la reunió d'aquesta tarda de dimarts.

Mitjans de comunicació, cònsols i consellers comunals de tot el país i integrants del Consell Superior de la Justícia seran els propers en conèixer els detalls de l’acord a partir d’unes sessions informatives que no duraran menys de quatre hores i al final de la qual es facilitarà una clau d’accés digital al contingut íntegre del text amb “la versió vigent en aquell moment”. Espot ha recordat que malgrat que “les grans línies estan tancades” també és cert que “cal polir la lletra fina”. “És un text llarg, feixuc i que s’ha de contextualitzar”, ha afirmat Espot.

El primer gran acte públic ja s’ha fixat per al 12 de març al Centre de Congressos d’Andorra la Vella i a les 8 de la tarda. Espot i altres membres del pacte d’Estat i el propi secretari d’Estat per les Relacions amb la UE, Landry Riba, intervindran en un acte on s’espera la presència de varis representants de la societat andorrana. La secretaria d’Estat també ha preparat una mena de resum executiu de l’acord de 50 pàgines. Una versió “menys feixuga i més resumida i centrant-nos en els aspectes més rellevants”.

L’ESTAT DE L’ACORD I EL CALENDARI

El mandatari governamental, que ha actuat com a únic portaveu del pacte d’Estat, ha explicat que “estem molt a prop de la versió definitiva” de l’acord i el text i “els grans temes variaran molt poc”. Espot ha assegurat que aquesta darrera setmana “hem rebut la versió autèntica en llengua anglesa de l’acord marc i del protocol país, del protocol Andorra. De la majoria dels annexos també. Ara s’estan acabant de polir. A final de març tindrem un document estabilitzat i que es podrà considerar com a definitiu”. L’acord s’ha negociat en francès i les traduccions portaran temps.

Espot: “Estic convençut que convencerem bona part de la ciutadania no perquè siguem bons oradors ni tinguem grans dots de convenciment sinó perquè el que estem explicant és una bona cosa”

D’aquí que l’actual Parlament Europeu difícilment el podrà aprovar. Ho haurà de fer durant la tardor vinent de forma concomitant amb el Consell de la UE. Espot continua situant, s’ha dit, la consulta vinculant als primers mesos del 2025 i si s’acaba aprovant el text en el referèndum “la setmana següent es pot entrar a tràmit parlamentari per a ratificació del Consell General”. Com que no és un acord mixt, no caldrà que les cambres dels altres països de la Unió hagin de fer cap més pas i, per tant, l’acord “quedaria ratificat per les dues parts contractants” i “fins i tot dins el primer semestre del 2025 podria entrar en vigor l’acord d’associació”.

Ara, amb el calendari de comunicació, comença “un any de feina” per exposar un text pràcticament tancat. Queden qüestions de detall tècnic i algun annex, com el relatiu als aspectes farmacèutics, encara que no cal tractar, segons el cap de Govern, cap “aspecte substancial”. El dirigent demòcrata s’ha mostrat “convençut que convencerem bona part de la ciutadania no perquè siguem bons oradors ni tinguem grans dots de convenciment sinó perquè el que estem explicant és una bona cosa”.

En efecte, i tot i responent una pregunta en relació al suport rebut des de la banca les darreres hores, Espot ha indicat que si ara el sector bancari ja és favorable a l’associació amb la UE és perquè “és un bon acord d’associació. És el que estem intentant explicar i el que reivindiquem. És un bon acord d’associació que donar resposta als interessos del nostre país. És un acord d’associació que s’ha negociat durant vuit anys amb visió de defensa a ultrança dels interessos del nostre país, evidentment també, amb aspiració de poder participar al mercat interior europeu. I per tant d’acceptar les regles del mercat interior europeu però amb tot un seguit d’especificitats i adaptacions que responen a la defensa de la idiosincràsia i identitat del nostre país”.

dinar empresaris
Aquest dimarts mateix s'ha fet un dinar amb empresaris per tractar, des de la secretaria d'Estat, l'acord d'associació.

Xavier Espot ha assegurat que s’han treballat tots els termes de l’acord a consciència i que hi ha “moltes persones” de tots els sectors que els reconeixen que es tracta d’un bon acord. “Hi ha un cert desconeixement de molts dels aspectes de l’acord d’associació però quan s’expliquen, quan es justifiquen, les persones s’autoconvencen que és un bon projecte de futur per al país”. Cert que potser “tenim tendència a escoltar aquells que criden més”. Però “hi ha molta gent que és favorable (a l’acord) però legítimament vol conèixer-ne un contingut molt més detallat”.

SENSE DISCREPÀNCIES I SENSE CURSES

I en el nivell de detall, en si calia facilitar o no el text, nega el màxim responsable que hi hagi hagut mals entesos o diferències. Llegint parers de l’excap de Govern Jaume Bartumeu, observador de les negociacions, no sembla pas que no es pugui dir que hi ha hagut divergències. No ho veu igual Espot. “No hi ha hagut mai discrepàncies; hi ha hagut intercanvis d’opinió i en el moment de prendre decisions es posen arguments a favor i en contra. Però tothom de seguida va estar d’acord en ser el màxim públic i transparent possible però després s’ha d’ajustar les modalitats”, ha indicat el mandatari governamental.

I encara ha assegurat que “no hi ha hagut cap resistència a fer públic”, ara, que s’havia de fer de manera correctament feta. És a dir, segons el que indicava en gran mesura la secretaria d’Estat. “És un text suficientment tècnic i feixuc perquè es pugui explicar de manera comentada i detallada”. I és que “tenim l’obligació d’explicar aquest text de la manera el més pedagògica i adequada possible”. I això és el que s’intentarà començar a fer el 12 de març. No ho ha dit així, però hi havia una certa necessitat de poder-ho fer abans que Andorra Endavant, dues setmanes després, presenti el seu estudi d’impacte.

53543542876 84f6031900 o
Jaume Bartumeu, accedint a la sala on s'ha fet la reunió, ha discrepat obertament i públicament. 

“No és una qüestió de qui va abans o qui va després, no és una cursa, i si és una cursa, és una cursa de fons”, ha indicat Espot de manera metafòrica. El cap de Govern ha reconegut que “estarem molt amatents” a la presentació del treball fet pel despatx belga GIDE. “Però no podem obviar que aquest és un estudi d’impacte encomanat a través d’una adjudicació directe si em permeten”. I un encàrrec fet per un grup parlamentari que té l’opinió que té i un bufet que ja ha fet un altre treball en aquest cas per Mònaco que diu el que diu, ha anat narrant Espot.

Amb tot, ha insistit el màxim mandatari executiu, estarem “molt amatents i ningú discuteix el prestigi d’aquest despatx d’advocats. Però em permetran que jo també el rebi amb un cert escepticisme o amb una certa reserva i no fiï la meva opinió al que digui aquest bufet sinó que em refii dels meus coneixements de l’acord i dels estudis d’impacte que vindran després”. Els encarregats per l’administració pública i que haurien d’estar a l’abril. Tot i això, el treball contractat pel grup liderat per Carine Montaner “segur que també aportarà elements interessants” i ajudarà a crear un criteri “adult, conscient i madur” del que és l’acord d’associació d’Andorra amb la UE.

Comentaris (26)

Trending