Afectats per una suposada estafa financera multitudinària a Xile hi vinculen Andbank

Comentaris

Afectats per una suposada estafa financera multitudinària a Xile hi vinculen Andbank
Afectats per una suposada estafa financera multitudinària a Xile hi vinculen Andbank

Afectats per una presumpta estafa piramidal que implicaria, pel cap baix, vuit-centes persones principalment a Xile han sol·licitat a la fiscalia d’aquell país de l’Amèrica del Sud que emeti les ordres necessàries en matèria de cooperació judicial internacional per tal de saber quins dipòsits tenien a Andbank els màxims responsables del Grupo Arcano, que seria l’epicentre d’un escàndol que ha esclatat fa poques setmanes i que està començant a agafar revolada. 

 

El creador del grup financer, Alberto Chang Rajii, va marxar de Xile el 12 de març quan va saber que la premsa del país remenava l’afer i començava a preparar articles per desemmascarar l’imperi que conjuntament amb la seva mare va començar a crear el 2001. Posteriorment, Chang se sap que va fer estada a Malta, perquè des d’allí va enviar alguns correus electrònics. Però ara ja no se’n sap el parador i les pròpies autoritats xilenes han activat la Interpol perquè el recerquin. Hi ha serioses sospites que tot el castell financer muntat per Chang haurà acabat sent una estafa d’altíssim nivell i amb desenes de milions de dòlars entrampats. 

I en el marc de la investigació iniciada per la fiscalia d’Alta Complexitat dirigida per Carlos Gajardo Pinto, l’advocada d’alguns dels afectats, en una ampliació de les diligències que interessa que es practiquin, demana que el ministeri públic realitzi “un requeriment d’assistència internacional per a efectes d’obtenir tota la informació possible i, igualment -si procedís-, l’aixecament del secret bancari en el període comprès entre el gener del 2008 i fins a la data dels productes bancaris que tingui en l’Andorra Banc Agrícol Reig, del Principat d’Andorra, el querellat Alberto Chang Rajii, la querellada Verónica Rajii Krebs o alguna de les societats que estiguin en el seu coneixement que integrin el conglomerat empresarial Grupo Arcano. 

Chang va construir una extensa xarxa de contactes i negocis. Diferents braços d’inversió en capital de risc a l’exterior, apostant per empreses que prometien altes rentabilitats. Via diferents societats del grup, Chang i els seus col·laboradors captaven fons i a favor dels titulars dels diners s’emetien títols de deute o pagarés que prometien retorns atractius.

Xilè nascut al Perú el 1974, el màxim responsable i cara visible del Grup Arcano té, com a mínim, un controvertit caràcter. S’ha vanagloriat des de sempre de tenir estudis, títols acadèmics i participacions empresarials (l’1% de Google, per exemple) que mai no ha pogut provar. Això sí, hauria acaparat un notable patrimoni amb destacats i luxosos immobles en ciutats com Miami, Londres o Sidney i vehicles de primer nivell. La seva manera de procedir, la seva col·laboració amb institucions de primer nivell com el Museu Louvre o la Universitat d’Oxford el fan comparar amb un altre home vingut a menys per un cas relativament similar: Bernard Madoff. 

De cop i volta, i arran de la caiguda de la societat AC Inversions degut a la seva implicació en un cas de presumpta estafa piramidal, Chang també s’ha anat a l’aigua. Va intentar justificar l’injustificable. Però ja lluny de Xile i a través de documents de dubtosa credibilitat. Van començar els dubtes i l’1 d’abril el màxim responsable del Grupo Arcano va acomiadar per correu electrònic els seus empleats en les oficines de Miami, Londres i Sidney.

La qüestió és que els inversionistes no poden recuperar els seus fons. I que de sol·licitar-los tothom de cop i al dubte que la societat pugui respondre. Però amb el propietari desaparegut i els seus principals treballadors o acomiadats o havent dimitit sembla tot plegat complicat. D’aquí que els clients del grup inversor comencessin a repassar els seus moviments i acabessin denunciant en massa que les seves operacions no estaven degudament resguardades. I, d’aquí també, que la fiscalia hi hagués d’intervenir.

Comentaris

Trending