Tots els tràmits de Govern es podran fer telemàticament l’any vinent

Trini Marín admet que l’objectiu és incorporar també en la gestió digital els que cal fer amb els comuns i amb altres entitats públiques, però demana temps, davant els retrets de Concòrdia, que considera que no s’està complint la llei que estableix una “finestreta única”

Trini Marín, durant la sessió de control a Govern.
Trini Marín, durant la sessió de control a Govern. DEMÒCRATES

Govern confia que, al llarg de l’any vinent, tots els tràmits que gestiona es puguin fer de forma digital. I que això sigui un primer pas per ampliar-lo als que s’han d’efectuar davant de comuns i altres entitats públiques, com ara la CASS. Així ho ha explicat Trini Marín, ministra d’Afers Socials i Funció Pública, a preguntes del president del grup de Concòrdia, Cerni Escalé, durant la sessió de control celebrada al Consell General. “No és una transformació que es pugui fer d’un dia a l’altre”, ha advertit la política escaldenca.

Escalé ha volgut posar en relleu que, llei a la mà, qualsevol ciutadà hauria de poder fer un tràmit davant qualsevol administració. És el que es coneix, popularment, com la finestreta única. Això, però, no és possible ara mateix. I encara trigarà temps a ser-ho, ha admès Marín.

La ministra ha volgut deixar clar el compromís amb la transformació digital de l’administració, però ha demanat temps, tot recordant que un país punter en aquest àmbit com és Estònia “va trigar 30 anys”, ja que “és un procés complex”. Assegura, però, no que no es trigarà tant, però sí que caldrà temps. De moment, un primer pas s’ha de tenir completat l’any vinent.

“El nostre objectiu és que el 100% dels tràmits es puguin fer en línia per tenir una administració 24 hores al dia i 365 dies l’any i simplificar la vida dels ciutadans”, ha afirmat. De cara al 2024, es confia que tots els tràmits governamentals estiguin digitalitzats. I, a partir d’aquí caldrà fer més passos amb comuns i altres entitats públiques, com ara la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS).

Des de Concòrdia, Escalé ha lamentat que, ara mateix, la llei no es compleix. “Qualsevol ciutadà ha de poder fer els seus tràmits a qualsevol comú o al Govern i això no passa”, ha apuntat. Marín ha reconegut que cal millorar, i molt, en aquest aspecte. Per ara, ha explicat, en el cas de l’edifici administratiu, si arriba una petició per fer alguna gestió d’àmbit comunals, no es pot fer telemàticament, però “sí que es gestiona”. Al llarg d’aquest 2023, s’ha fet en cinc ocasions.

DRETS DELS DISCAPACITATS

La sessió de control a Govern s’ha tancat amb la pregunta formulada per Judith Salazar, consellera general del PS, sobre com preveu aplicar l’executiu les 90 recomanacions rebudes per part del comitè de Nacions Unides que avalua la implementació del conveni pels drets de les persones amb discapacitat. Marín, en aquest cas com a titular d’Afers Socials, ha avançat que ja l’any vinent es preveu treballar tant amb altres ministeris com amb les entitats concernides per una llei específica per al col·lectiu. Segons ha assegurat, aquest text hauria de servir per complir la gran majoria de punts marcats des de l’ONU.

Comentaris (4)

Trending