Tisorada del 8% en les inversions previstes pel sector públic per 2021

La crisi del coronavirus força les administracions i les entitats que hi depenen a reduir la despesa en aquest àmbit de 145,37 milions a poc menys de 134

Oficines de FEDA a Andorra la Vella.
Oficines de FEDA a Andorra la Vella. FEDA

La pandèmia ha forçat el sector públic a reduir la despesa de cara a l’actual exercici. Cal, lògicament, prioritzar aquelles destinades a afrontar la situació sanitària al mateix temps que es preparen les arques per a un previsible descens dels ingressos. Una de les palanques emparades per retallar ha estat la reducció de les inversions. En global, la tisorada ha estat del 8%.

Així, sumant tots els capítols d’inversió de les diferents administracions així com societats públiques i entitats dependents, la xifra prevista pel 2021 ascendeix a 133,76 milions d’euros. És a dir, prop de dotze menys que la que es va aprovar als pressupostos del 2020, que va ascendir, llavors, a 145,37.

Govern és una de les entitats que lidera aquesta tendència. Així, dels 44,4 milions pressupostats l’any 2020, es baixa a 33,39. Per tant, la caiguda és, en aquest cas, propera al 25%.

FEDA és la gran excepció en la tendència general, ja que incrementa les despeses del capítol gairebé un 55% i passen de 20,57 a 31,85 milions

Pel que fa als comuns, hi ha previst executar 39,65 milions d’euros en inversió. La xifra és un 16,3% inferior a la de l’any passat, quan es va fixar als diferents pressupostos parroquials fins a 47,36 milions. En aquest cas, cinc corporacions (Canillo, Encamp, Ordino, la Massana i Andorra la Vella) aposten per la contenció de forma clara. Especialment Ordino, amb una davallada del 59,4% -de 4,7 a 1,9 milions-. En canvi, Sant Julià (+12,3%) i Escaldes-Engodany (+37%) han aplicat partides superiors a les que es van fixar el 2020.

Entre les societats i altres entitats públiques, la reducció d’inversió és la tònica general. La principal excepció es troba en FEDA. La companyia energètica i les seves dues empreses participades (FEDA Solucions i Capçalera d’Infraestructures Energètiques) han decidit a l’hora d’elaborar els seus respectius pressupostos incrementar aquesta partida. En el cas de la societat principal, a més, de forma destacada.

Així, l’empresa energètica preveu una inversió de 31,85 milions d’euros. En gran part per projectes que han de permetre incrementar la producció pròpia, com ara la cogeneració. Es tracta d’un increment del 54,8% en comparació als 20,57 fixats en el pressupost del 2020. Les altres dues societats també eleven la despesa en aquest àmbit tot i que de forma més modesta.

En canvi, l’altra gran empresa pública, Andorra Telecom, sí que opta per passar la tisora. Dels 19,8 milions d’euros que s’havien pressupostat pel 2020, es passa a 17,38. Per tant, la caiguda és del 12%.

Comentaris (1)

Trending