Els monitors d’esquí reclamen que l’esquí escolar es faci amb la tècnica andorrana i en català

L’AAME fa una demanda més a l’administració per reforçar la contractació a pistes de personal andorrà per davant de professionals estrangers

Els monitors d'esquí reclamen a l'administració que tingui més en compte el català i la tècnica andorrana.
Els monitors d'esquí reclamen a l'administració que tingui més en compte el català i la tècnica andorrana. ARXIU

“Cal que les Escoles d'esquí de les estacions que realitzen l'esquí escolar, a demanda del Govern andorrà, ho facin amb monitors que ensenyin la tècnica andorrana. I si és el cas que no ho poden assegurar, per manca de professionals nacionals, que els contractin o que el Govern busqui una altra escola que sí que pugui garantir-ho.” Aquesta és una de les peticions que formula l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) per tal de mantenir l’essència, a nivell de tècnic i de llengua, de l’esquí escolar.

 

La reclamació, feta per l’associació a través de les xarxes socials, és una demanda més a l’administració pe reforçar la contractació a pistes de professionals andorrans per davant dels estrangers, una situació que segons els monitors està succeint justament a la inversa. “Creiem que el Govern d’Andorra, el nostre cap de Govern, acompanyat per les ministres d'Educació i Ensenyament Superior, i de Cultura i Esports, hauria d’assegurar que l’esquí escolar serà fet seguint la nostra pròpia tècnica amb monitors locals. És el moment de treballar per al país, per l’interès general i per la nostra sobirania.”

L’AAME, que reclama la reobertura de l’Escola Nacional Andorrana d’Esquí (ENADE), “que si estigués oberta de segur que si podria assegurar l'ensenyament de la tècnica andorrana i en català”, considera necessari que “el nostre Govern confirmi i faci el necessari perquè l’esquí escolar a Andorra es faci seguint la tècnica andorrana”. I hi afegeix que: “Creiem que seguir el mateix model d'aprenentatge en el transcurs dels anys d'esquí escolar és més coherent i profitós per l'alumne que seguir durant aquests anys diferents tècniques que poden fer l'aproximació a l'ensenyament de l'esquí de formes diferents i/o inclòs contradictòries”.

El col·lectiu recorda que hi ha “monitors andorrans han estat acomiadats i la gran majoria encara estan a l'espera de saber si podran treballar o ja directament les escoles on porten anys, inclòs dècades treballant, ja els han anunciat que el millor que poden fer és anar a demanar ajudes per desocupació al Govern”

L’organització remarca que aquest any “monitors andorrans han estat acomiadats i la gran majoria encara estan a l'espera de saber si podran treballar o ja directament les escoles on porten anys, inclòs dècades treballant, ja els han anunciat que el millor que poden fer és anar a demanar ajudes per desocupació al Govern”. I és que “hi ha molts monitors del país amb ganes de treballar, formats per l'EFPEM, i grans professionals, molts d'ells fent esquí escolar des dels seus inicis i que aquest any no ho podran fer perquè senzillament estan a casa esperant poder començar a treballar”.

No només es queixa l’associació de la reculada del català en l’ensenyament de l’esquí o la necessitat que l’administració imposi la tècnica andorrana -“si és el cas que una escola no pot garantir el nombre necessari de monitors amb tècnica andorrana per fer l'esquí escolar, però el Govern vol fer-ho en aquella estació, que l'esquí escolar contracti directament i sense passar per aquesta Escola els monitors necessaris, individualment o a una empresa especialitzada”- sinó que també reclama l’AAME la implicació ciutadana.

“Demanem als ciutadans que fent pinya com a país en aquest moment tan difícil, a conseqüència de la pandèmia sanitària, demanin, exigeixin, als centres educatius dels seus fills que l’ensenyament de l’esquí que rebran a l’esquí escolar es faci amb tècnica andorrana. Perquè si ni Govern, ni els ministeris, ni les escoles ni la població demanem l’ensenyament de la tècnica andorrana. . . quin sentit té l’esforç, els diners, les instal·lacions, etcètera que des de fa anys destinem a l'Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (EFPEM) d’Andorra.” I acaben afirmant: “Quin sentit té parlar d'identitat i sobirania andorrana."

Comentaris (10)

Trending