Govern no veu problema perquè els alts càrrecs de l’administració facin la declaració de béns

Malgrat que Marsol ha destacat que “hem anat evolucionant molt positivament” en relació amb les recomanacions del GRECO, matisa una mica a la baixa la ‘celebració’ que s’havia fet via comunicat

La ministra d'Interior i Justícia, Ester Molné, conversant amb membres de l'equip avaluador.
La ministra d'Interior i Justícia, Ester Molné, conversant amb membres de l'equip avaluador. SFGA

La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha assegurat, en funcions de portaveu governamental, que no es veu cap problema en el fet que els alts càrrecs de l’administració, més enllà dels polítics estrictes, hagin de fer la declaració de bens, tal i com recomana l’equip avaluador del Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d’Europa en l’informe de la cinquena avaluació. Marsol, però, no ha entrat a valorar el fet que es reclami que d’una vegada per totes es facin públiques les esmentades declaracions. En tot cas, la ministra ha assegurat que “clar que estem a favor d’aquestes mesures de transparència”.

Marsol ha deixat clar que “hem anat evolucionant molt positivament” en relació amb el GRECO des que s’hi va accedir el 2005, però no ha llançat l’optimisme que es transmetia en un comunicat escrit en què no es feia cap referència a les recomanacions efectuades. Això sí, que el GRECO valori positivament el codi de conducta per als membres del Govern i alts càrrecs o la vigència de la llei de transparència és tota una consecució per a l’executiu, que ha tret pit d’aquestes dues circumstància, per exemple.

En un comunicat, el Govern havia destacat d’entrada que al seu informe, “el GRECO valora positivament l’adopció del Codi de conducta per als membres del Govern i alts càrrecs, el 15 de novembre del 2023. Destaca també que s’han fet progressos en matèria de transparència, com la Llei de Transparència, que preveu obligacions de publicitat activa i d’accés a la informació pública, si bé recorda la importància de conscienciar a la ciutadania sobre el seu dret d'accés a la informació, entre d’altres recomanacions”.

L'equip avaluador amb la ministra i el secretari d'Estat d'Interior i Justícia el novembre passat.

Relacionat

Europa avisa Andorra del perill dels càrrecs de relació especial i els conflictes d’interessos

També es posa de relleu que en aquest informe relatiu als alts càrrecs executius i als serveis de repressió, el GRECO “es felicita per la transparència en el nomenament del conjunt dels membres del Govern i alts càrrecs, posant en relleu que es fan públics i fàcilment accessibles els seus noms, funcions, currículum i remuneracions”.  També es motiu de joia per a l’executiu pel fet que l’organisme “es mostri satisfet amb el fet que tots els membres del Govern i els alts càrrecs estan obligats a declarar els seus béns. Els experts europeus també apunten que els nomenaments, funcions i retribucions del personal de relació especial es publiquen al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA)”.

“Hem anat evolucionant molt positivament” des del 2005, ha remarcat la ministra portaveu aquest dimecres i “a poc a poc també superarem aquesta quinta avaluació”

Fa referència a aquestes dues qüestions però en cap cas no diu, per exemple sobre els càrrecs de relació especial, que és una figura que comporta molts perills i que cal regular-la molt millor. O que la declaració de béns dels polítics i alts càrrecs de l’administració també s’han de publicar, que no s’hi val només a depositar-la davant d’una notaria com s’està fent fins ara. Més encara, demana ampliar la declaració als familiars directes dels alts càrrecs polítics i executius. Marsol ha explicat que feia molt poc que s’havia rebut l’informe i que se l’està valorant. 

“Ara tot just comencem aquesta cinquena avaluació”, ha destacat la ministra, que ha indicat que “nosaltres, com sempre hem fet amb tot aquest tipus d’informes, els atenem i mirem d’adaptar la nostra legislació a les seves recomanacions”. La titular de Presidència ha parlat de mirar de fer els controls previs d’integritat i ha recordat que si no es poden fer segons quins canvis, explica la situació al GRECO.

L’avui portaveu governamental, que ha remarcat per exemple que ja es va fer una adaptació del codi de conducta seguint les directrius de l’organisme del Consell d’Europa, ha recordat que el GRECO dona de marge fins a final del 2025 per anar mirant d’implementar les recomanacions emeses en l’informe publicat aquest dimecres. “A poc a poc també superarem aquesta quinta avaluació.”

Comentaris (14)

Trending