El Govern regula l’accés als edificis públics amb el condicionant de la crisi del coronavirus

El decret estableix la norma general de no deixar entrar qui porti la cara coberta, amb l’excepció principal dels motius sanitaris que poden comportar l’ús de mascareta

Gent fent cua davant l'edifici de Govern.
Gent fent cua davant l'edifici de Govern. Gabriel Pérez

El Govern ha regulat via decret les condicions amb les quals la ciutadania pot accedir als edificis administratius i les oficines públiques. Justament, un dels motius de la normativa és incorporar la necessitat actual d’entrar amb mascareta, com a mesura per reduir el risc de contagi amb el coronavirus. Així, es fa que aquesta sigui una excepció a l’obligació general d’anar amb la cara descoberta.

El decret d’establiment de les condicions d’accés als edificis administratius i les oficines de Govern s’ha publicat aquest dimecres al BOPA. S’admet que es tracta, justament, d’una norma que “es trobava a faltar” tot i altres regulacions sobre la relació entre ciutadà i administració. A banda, es remarca el context actual condicionat per la pandèmia del coronavirus que “ha fet variar la manera de fer acostumada i ha alterat significativament la llibertat d’accés admesa fins avui”. Justament, per això “es preveu la circumstància que també calgui complir mesures sanitàries”. Es deixa clar que la regulació “respecta els drets i les llibertats dels ciutadans sense que comporti cap mena de discriminació”.

No es podrà entrar ni amb patinets o bicicletes ni amb animals, tret que siguin gossos pigall o d’assistència

Així, l’article 3 del decret estipula que “tota persona pot accedir lliurement als edificis i oficines, dins dels horaris establerts, per fer-hi les gestions corresponents i només ha d’identificar-se si ho requereixen les persones encarregades de la seguretat o la vigilància”. Sí que s’avisa, però, que “per motius de seguretat no està permès l’accés de les persones amb la cara coberta de manera que dificulti la seva identificació”. Això sí, s’estableixen tres possibles excepcions: raons culturals, religioses o sanitàries. Tampoc es podrà entrar nu o “despullat de cintura cap amunt o cap avall”.

Un altre article, el 4, remarca que els estris que “comportin perill o que dificultin el bon funcionament dels serveis”, com ara patinets o bicicletes, s’hauran de deixar a l’exterior, amb l’excepció que siguin necessaris per a persones amb dificultat de mobilitat. Tampoc es permet entrar amb animals, tret que siguin gossos pigall.

L’article 7 també té una clara referència a l’actual crisi epidèmica. “Igualment, s’han de complir les mesures higièniques que l’autoritat sanitària hagi recomanat en el marc de situacions excepcionals d’emergència o de risc per a la salut pública”, indica l’apartat segon.

Comentaris

Trending