Govern no descarta activar alguna consulta popular com a prova pilot per al referèndum sobre la UE

Aspectes com la transformació digital de l’administració o la necessitat de més activitats pedagògiques preventives sobre els trastorns de salut mental que poden afectar els joves són els que més desperten l’interès dels ciutadans

Trini Marín a l'exterior de l'edifici de Govern.
Trini Marín a l'exterior de l'edifici de Govern. Toni Solanelles

El ministeri d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana liderat actualment per Trini Marín no descarta activar abans no s’acabi la legislatura algun tipus de consulta popular a mode de prova pilot en vista al referèndum compromès sobre el futur acord d’associació amb la Unió Europea (UE). L’acostament a Europa, ha admès Marín, és un dels grans temes de país, “dels principals”, que demanden “informar a tota la ciutadania”.

La titular d’Administracions Públiques ha comparegut després de la reunió del departament de Participació Ciutadana que ha servit per posar fil a l’agulla a la creació de la comissió operativa que “el que vol és que la ciutadania pugui prendre part de les polítiques públiques”. Dos ciutadans, sorgits d’un sorteig, acabaran integrant-se a l’esmentada comissió al costat de representants de tots els ministeris. Es tracta d’un òrgan molt transversal i que ha de facilitar l’acostament a la població després de la posada en marxa del portal Visc.

Marín ha comparegut després de la reunió del departament de Participació Ciutadana que ha servit per posar fil a l’agulla a la creació de la comissió operativa que “el que vol és que la ciutadania pugui prendre part de les polítiques públiques”

Marín ha explicat que s’està treballant en la “plena elaboració d’un òrgan” que ha de tenir sempre en compte “les necessitats” de la ciutadania. En aquest sentit, la ministra ha remarcat que s’han rebut 400 aportacions, que ha destacat que no són massa, però sí un nombre significatiu. Sobre els interessos que més ha detectat el departament per les aportacions ciutadanes rebudes hi ha la transformació digital de l’administració i demandes de xerrades i projectes pedagògics i alhora preventius en relació als trastorns especialment relacionats amb la salut mental que poden experimentar i que, de fet, experimenten els joves.

Demanada sobre el futur referèndum en relació amb la UE, Marín ha admès que és una de les qüestions “principals” en què la ciutadania ha de tenir al seu abast informació perquè l’acord amb Brussel·les ha de marcar el futur de les actuals generacions i algunes de les que vindran. Per això, “si arribés algun projecte” prou ‘potent’, sense que la ministra s’hagi atrevit a esmentar-ne cap, no es descarta promoure algun tipus de consulta popular a mode de prova pilot malgrat que “darrere -de qualsevol procés- tenim unes lleis que ens lliguen”.

CITA PRÈVIA

Trini Marín també s’ha referit a les dificultats que alguns ciutadans tenen per poder acudir a Tràmits. La ministra ha explicat que es continua treballant per tal que tants processos com sigui possible es puguin fer de manera digital. Marín ha reconegut que amb la davallada de l’impacte de la pandèmia, també s’han reduït les cues. Però encara n’hi ha. I ha fet una crida, un exhort, per “recomanar que tothom, en la mesura que pugui, empri la fórmula de la cita prèvia”.

Comentaris (8)

Trending