Govern aposta per fomentar entre els funcionaris hàbits de mobilitat més sostenibles

Entre les accions que es volen implementar hi ha la d’incrementar l’ús del bus però també d’altres vehicles com bicicletes i patinets i crear espais a dependències administratives que puguin fer servir treballadors d’altres departaments que hi visquin més a prop

Carles Miquel ha presentat el pla.
Carles Miquel ha presentat el pla. SFGA

El Govern vol promoure que els funcionaris i la resta de treballadors de l’administració canviïn els hàbits de mobilitat. Actualment, s’ha constatat que la gran majoria es desplacen a la feina en cotxe privat i es vol potenciar l’ús del bus o altres modalitats menys contaminants, com ara bicicleta o vehicles de mobilitat personal. Entre altres mesures, es vol impulsar el teletreball o, fins i tot, que en alguns casos, ni que sigui alguns dies, a la setmana, els empleats es quedin a dependències administratives més properes al seu domicili.

Així queda plasmat en el pla de mobilitat sostenible de l’administració general que s’ha elaborat seguint els criteris de la Llei d’Impuls de la Transició Energètica i contra el Canvi Climàtic (Litecc). El treball s’ha efectuat als darrers mesos amb una primera fase d’anàlisi de la situació actual i una definició d’objectius i de les accions que caldria implementar per arribar-hi. En total, es recorda que els diferents departaments apleguen un total de 2.600 treballadors.

La diagnosi ha estat clara: actualment, la gran majoria d’empleats públics, a l’hora de desplaçar-se de casa a la feina, fan servir el cotxe. Toca, doncs, canviar-ho radicalment. El ple defineix fins a sis programes, quatre principals -racionalitzar desplaçaments, impulsar la mobilitat activa, fomentar l’ús del transport col·lectiu i apostar per un ús racional del vehicle privat motoritzat-.

I d’aquests, es deriven fins a 26 accions que ara una comissió de seguiment creada específicament haurà de determinar com es poden implementar. Entre elles, es planteja impulsar teletreball, l’ús del vehicle privat de forma compartida o el foment d’altres fórmules de transport com el bus, la bicicleta o ginys tipus patinets elèctrics.

Una altra mesura que es contempla és mirar si hi ha espais d’edificis administratius que puguin actuar com a espais per acollir funcionaris d’altres dependències que hi viuen a prop alguns dies. Per posar un exemple, que si un treballador públic resideix a Encamp però treballa al Prat del Rull, hi hagi jornades que pugui fer la seva feina des del Rosaleda.

Això sí, per ara, cap d’aquestes accions serà d’obligat compliment per als empleats públics. Una d’elles, ha explicat el director de l’oficina de l’energia i el canvi climàtic, Carles Miquel, justament és analitzar quins incentius es poden crear per facilitar els funcionaris el possible canvi d’hàbits.

El pla segueix una obligació que la Llei també fixa per a les empreses privades de més de 100 treballadors. En total, 55, segons ha apuntat Miquel. 4 de cada 5, ha explicat, ja estan en fase final de tenir el document o, fins i tot, implementat. Un 9%, en canvi, encara no han fet cap pas. “L’han de desenvolupar però no demanen que es lliuri a l’adminsitració des d’on sí que en fen un seguiment”, ha apuntat el director de l’oficina.

Comentaris (6)

Trending