Funció Pública nega irregularitats en les contractacions i assegura que n’hi ha menys d’excepcionals

Pallarès recorda que la porta del seu despatx està sempre oberta i convida qualsevol funcionari a denunciar possibles excessos de comandaments: “Mai no he girat el cap cap a una altra banda”

La ministra Judith Pallarès durant la compareixença d'aquesta tarda.
La ministra Judith Pallarès durant la compareixença d'aquesta tarda. Toni Solanelles

La ministra de Funció Pública i Simplificació Administrativa, Judith Pallarès, ha negat que s’hagi produït qualsevol irregularitat per l’activació de diversos procediments urgents per la contractació de personal en alguns departaments de l’administració. Ha recordat que la llei ho permet i que l’administració hi ha de poder recórrer davant de situacions no previstes. Pallarès ha assegurat que hi ha hagut menys contractacions “excepcionals” ara que en altres temps i ha culpat de les presses en molts casos a la pandèmia.

La titular de Funció Pública ha fet una compareixença informal per respondre les manifestacions fetes pel Sindicat de personal adscrit a l’administració general (Sipaag) aquest cap de setmana a través d’un comunicat i ha justificat el fet d’haver de recórrer a la via d’urgència tal i com preveu “una llei que és molt nova” i a la qual s’hi va adaptant tothom: “No hi ha cap irregularitat”, ha deixat clar, tot recordant que el departament de Funció Pública és el primer que ha patit les dificultats davant “una circumstància com la que hem patit i estem patint”, en referència a la Covid.

Pallarès ha explicat que el termini mínim d’un procés de selecció, de mitjana, és de dos mesos, que es poden allargar a cinc o sis. Si a això se li afegeix que al mes d’octubre hi havia 61 places per renovar en qüestió de poques setmanes i que al departament només hi ha tres persones encarregades de la selecció de personal, doncs hi ha processos per als quals ha esdevingut del tot necessari optar per una fórmula que la llei preveu i de la qual l’administració ha de disposar. Alhora, ha recordat, en referència al COEX, per exemple, que fins ara no existia la figura del fixe discontinu i que també en relació a això hi ha d’haver ajustaments. I és que la voluntat és simplificar els processos de selecció sense que això vulgui dir “estalviar-nos edictes”. Sí que ha assegurat la ministra que s’intentarà ser “més previsors” alhora que es treballa per al conjunt de l’administració amb unes bosses de personal a model del que hi ha amb els substituts eventuals d’Educació.

La façana de l'edifici administratiu de Prat de la Creu.

Relacionat

Indignació sindical per l’excés de contractacions per la via d’urgència a l’administració

També es preveu allargar d’un any a un any i mig el temps per a reserves. Persones que s’han presentat a un edicte i que malgrat aprovar-lo no han obtingut la plaça i queden en espera de possibles baixes en els següents 12 mesos (a partir d’ara haurien de ser 18)  per si hi ha qualsevol incidència. En general el que es vol és, per temps i costos econòmics, mirar d’haver de fer els menys processos de selecció possible sense que hagi estigui renyit amb la publicitat i la competència.

Sobre la denúncia feta també pel president del Sipaag, Lluís Anguita, que alguns directors departamentals estarien tractant els seus subordinats de forma abusiva i despectiva, Pallarès ha lamentat aquestes manifestacions i ha afirmat que si algú es troba amb aquesta situació “s’ha de posar en coneixement” dels responsables del ministeri. La ministra ha recorda que “la porta (del seu despatx) està sempre oberta” i que “mai no he girat el cap cap a una altra banda”.

Per a Judith Pallarès, no seran les manifestacions del Sipaag, amb el qual es preveu trobar la setmana que ve en el marc d’unes relacions fluïdes, per exemple, per analitzar els canvis projectats a la llei de Funció Pública, que canviï la seva manera de fer. Per tant, “si algú s’ha excedit” s’ha de saber i “si s’ha d’anar més lluny” de la intervenció ministerial, ha dit Pallarès, “s’hi anirà”, en referència a possibles expedients disciplinaris o dur casos presumptament abusius a la Justícia.

Comentaris (7)

Trending