ACTUA... però no perdis la memòria: ¿on són Indra o la clínica Teknon?

Comentaris

ACTUA... però no perdis la memòria: ¿on són Indra o la clínica Teknon?
ACTUA... però no perdis la memòria: ¿on són Indra o la clínica Teknon?

L’Institut Marquès serà, probablement, el penúltim fracàs de la iniciativa ACTUA, el projecte-oficina governamental que aboca recursos i més recursos a l’atracció d’inversió estrangera. L’última decepció sempre quedarà per arribar. El ‘no-aterratge’ de la clínica de fertilitat, que a més a més deixa entreveure diferències ideològiques irreconciliables en el marc del Govern, coincideix amb la vanagloriamenta per la presència d'ACTUA -Invest in Andorra- a la sisena edició de l'Smart City Expo World Congress (SCEWC) celebrada a l’Hospitalet de Llobregat. 

Segons els rectors del projecte liderat des de la secretaria d’Estat de Diversificació Econòmica, a la segona ciutat catalana s’hi van fer més de 400 contactes empresarials principalment de països europeus, americans i asiàtics. Tot un rècord. El que cal veure és quin tipus de contactes són: ¿400 empreses que van agafar un fulletó a l’estand? Perquè l’històric d’ACTUA està ple de llacunes i mala memòria. ¿Algú recorda on són Indra o la Clínica Teknon? Les dues firmes, de gran prestigi internacional, hauria de fer un parell d’anys que haurien d’estar operant a alt nivell al Principat si féssim cas als missatges institucionals que es van començar a llançar des de mitjan 2012. I, ¿algú n’ha sentit a dir res més?

Fa no gaire mesos, el Govern va intentar ‘vendre’ com una gran inversió estrangera i un exemple de la magnífica relació amb els Estats Units el fet que s’instal·lés al Principat un ‘starbucks’. La cafeteria de concepció americana que no és altra cosa que la consecució per part d’un empresari instal·lat des de fa molts anys d’una franquícia més. Com Zara, que per cert, pertany al mateix empresari. O ‘Subway’, que va obrir per les mateixes dates que ‘Starbucks’ i ningú de l’edifici de Prat de la Creu li’n va fer el mateix cas. Per cert, que el mèrit de l’empresari de la cafeteria inaugurada en presència de l’ambaixador James Costos és tot seu. I de la seva dona, que és americana i és qui realment va propiciar l’encontre amb el diplomàtic.

Monitor Group

Batalletes al marge, ACTUA va ser el fruit d’un parell de milions d’euros invertits en Monitor Group. ¿Algú se’n recorda de Monitor Group? Doncs aquesta va ser la firma que va concebre, que va parir, la transformació de la societat pública Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI) en ACTUA. I va ser durant la presentació d’aquesta mutació, el juliol del 2012, quan amb bombo i plateret es va anunciar que Teknon i Indra estaven estudiant la seva implantació al Principat. Vaja, de la firma de serveis d’innovació n’hi va haver un representant i tot a l’acte. El directiu d’Indra Jordi Marín va assegurar que la mida del Principat era òptima per poder-lo fer servir com a laboratori de proves.

De la Teknon, malgrat no aparèixer cap representant en cap acte públic, encara se’n van donar més detalls. El setembre del 2013, el centre sanitari havia de tenir llest el seu catàleg de serveis per al Principat. Uns mesos abans, el llavors ministre Jordi Alcobé, que tutelava l’obertura, va arribar a dir que no es tractaria d’una simple seu social, sinó que hi hauria activitat econòmica. I que seria una oferta sanitària privada al marge de la pública. Fins i tot quan la Quirón va adquirir la Teknon, uns i altres van refermar l’interès per instal·lar-se al país. Es va donar per fet que a principis del 2014 estaria llest i en marxa. Es va presentar fins i tot un ‘render’ del que havia de ser el centre sanitari. Però mai més res no se’n va saber.

I Indra i Teknon no van ser pas les úniques firmes de renom que havien d’espetegar al Principat. No no no. Monitor Group, suposadament, havia interactuat amb més de cent empreses i havia detectat 23 possibles negocis. Més encara, el propi Govern va anunciar l’11 de juliol del 2012 que hi havia signats nou protocols d’entesa amb inversors estrangers per a la seva implantació a Andorra i onze més estaven en curs. I es van posar sobre la taula altres noms més enllà d’Indra i Teknon. I tant que sí. ¿Els sona que hagin aterrat al país Medichem, Alcatel o Cisco Systems? Eren algunes de les grans esperances d’ACTUA. Dels clústers d’innovació i TIC i de salut i benestar. 

Directius de Cisco Systems Spain (com José Manuel Petisco, a la foto) van fer actes públics lloant les magnificències de l’obertura econòmica andorrana i les excel·lències del país per acollir projectes tecnològics de primer nivell. El que van aconseguir, en tot cas, va ser algun notable contracte amb Andorra Telecom i si t’he vist ja no me’n recordo. Vaja, que poca cosa més. O, directment, res més. Quan no hi ha el marc normatiu, no hi ha seguretat jurídica. Quan no, falla el suport institucional o les comunicacions són massa complicades. I, encara, si vols fer venda electrònica no hi ha els acords necessaris amb els mitjans de pagament. Això sí, a l’Hospitalet s’han fet multitud de contactes. I fins i tot ha visitat l’estand un Carles Puigdemont que mentre recollia el fullet, per l’altra banda, promovia vets a les empreses que operin a Andorra. Així de paradigmàtic.

Resultat de tot plegat: l’obertura econòmica, a grans trets, ha generat 1,08 llocs de treball per empresa que s’ha implantat. Vist que la normativa indica que qui vol establir una societat d’inversió estrangera a Andorra hi ha de residir, no cal dir que el que s’ha aconseguit ha estat atraure unes quantes desenes més de bústies fiscals. Per tant, d’actuar es pot actuar. Però també cal que ACTUA no perdi gaire més la memòria. De grans projectes i suposades firmes inversores de primer nivell ja n’ha perdut massa. L’Institut Marquès serà la següent.

Comentaris

Trending