A Espanya tot queda (gairebé) igual... o pitjor

El PSOE guanya les eleccions sense millorar resultats –per tres escons- i el PP es recupera, però cap dels dos tindrà fàcil formar govern després d’uns comicis on la ultradreta de VOX es dispara i Ciutadans s’enfonsa

Electors votant a la Seu d'Urgell.
Electors votant a la Seu d'Urgell.

La repetició electoral a Espanya ha aclarit molt poca cosa. Per no dir, res. Amb el 99,7% escrutat, el Partit Socialista (PSOE) ha tornat a quedar com la formació més votada i amb més disputats, però no millora els resultats de l’abril mentre que el Partit Popular (PP) creix. Cap dels dos, però, tindrà fàcil poder governar en un escenari encara més complicat i on destaca l’ascens de la ultradreta de VOX i l’esfondrament de Ciutadans. El Congrés sembla abocat a un nou bloqueig i, qui sap, si a unes terceres eleccions tret de pactes que, ara mateix, no semblen excessivament factibles.

Si Pedro Sánchez va apostar realment per tornar a les urnes pensant que aconseguiria més representació al parlament, es va equivocar totalment. S’ha quedat estancat, tot i ser la força més votada. Assoleix 120 escons, tres menys dels que tenia. En cavi, qui surt reforçat, tot i que tampoc pot llençar coets és Pablo Casado al capdavant dels populars. Salta dels 69 diputats de fa uns mesos –el seu pitjor resultat històric- a 88.

El problema és que cap dels dos tindrà fàcil formar govern, si és que no hi ha un pacte entre ells. Els resultats de les altres forces deixen un Congrés extremadament dividit i amb els blocs de la dreta i l’esquerra lluny de la majoria absoluta.

Pel que fa al primer dels dos blocs, a banda de la millora popular, l’altre triomfador de la nit són els ultradretans de VOX. La formació liderada per Santiago Abascal fa el salt i se situa com a tercera força, doblant escons i assolint 52. El discurs extrem, especialment pel que fa a la situació a Catalunya, li ha permès disparar-se a costa principalment de Ciutadans, que s’ensorra.

Els ‘taronja’ són, sense cap mena de dubte, els grans derrotats de la nit electoral. En pocs mesos han passat de disputar-li l’hegemonia dins la dreta al PP a tenir només deu diputats. Perden qualsevol opció de ser formació frontissa i el futur del seu líder, Albert Rivera, queda molt en entredit després d’una patacada espectacular.

Els tres partits de dreta, però, no podran formar govern. Sumen tot just 152 escons, lluny dels 176 necessaris. Tampoc ho poden fer les tres formacions d’esquerra, malgrat que, Podem ha aconseguit 35 disputats, als quals es podria sumar els 3 que assoliria la formació d’Íñigo Errejón, Más España. Amb els disputats socialistes, sumarien 158. Insuficients també per investir president, tret que hi hagi abstencions.

Pel que fa als resultats a Catalunya, Esquerra Republicana (ERC) és el més votat i aconsegueix 13 diputats, perden dos amb relació a l’abril. En segona posició queda el PSC, amb 12. Mantenen resultats Junts per Catalunya (8) i En Comú Podem (7), mentre que PP i VOX passen d’1 a 2, Ciutadans també s’ensorra i es queda amb 2 i la CUP entra amb 2.Augment de la participació a Andorra

Tot i que, globalment, la participació en les eleccions espanyola ha registrat una disminució, a Andorra s’ha donat l’efecte contrari. El nombre de persones que, ja sigui presencialment al consolat o per correu, han exercit el dret a vot ha crescut. En total, s’han rebut 3.548 sufragis, dels quals 2.498 en l’urna de la delegació diplomàtica i 1.050 via servei postal. En comparació als comicis de l’abril, això suposa un increment del 7,3%, de 242 vots.

Comentaris (2)

Trending