L’‘stop lab’ escolar funcionarà del 31 d’agost al 13 de setembre i ja es busquen voluntaris

Es preveu que entre 10.000 i 11.000 persones se sotmetin als testos de detecció ràpida del coronavirus abans de l’inici del curs educatiu

Extracció de mostra per fer una TMA a la caserna dels bombers.
Extracció de mostra per fer una TMA a la caserna dels bombers.

El punt de detecció ràpida de coronavirus per a professors, mestres i alumnes estarà en marxa entre el 31 d’agost i el 13 de setembre i s’hi preveu que hi passin entre deu mil i onze mil persones. Per fer les proves es necessitaran diàriament entre seixanta i cent persones. Mentre els ministeris de Salut i Educació acaben de definir el dispositiu -no està clar encara si hi haurà un ‘stop lab’ o dos, per exemple, la Creu Roja ja busca voluntaris, conscient que ara l’activitat econòmica, empresarial, funciona a ple rendiment i costarà més trobar personal.

 

Encara no està concretat si seran un o dos els ‘stop lab’ que es muntaran. En tot cas, no aniran més enllà de ser a Escaldes o a Andorra la Vella o a tots dos llocs. Per les dimensions d’aquesta ocasió, amb un sol punt seria inicialment suficient, però s’ha d’acabar de definir. En tot cas, segons fonts que treballen en l’operatiu, sobre la taula les previsions són d’unes 2.200 persones de personal docent més uns 11.000 escolars. Donat per fet que la prova es voluntària i que els alumnes més petits no seran sotmesos a les analítiques, es calcula que en aquest cribratge s’hauran d’analitzar entre deu mil i onze mil persones.

Aquesta vegada seran proves de detecció directa del virus, no pas tests serològics. Amb la qual cosa, per l’extracció de la mucosa, especialment de la laringe, cal més perícia que per fer una punció al dit. D’aquí que el perfil de personal sanitari sigui més necessari que mai. La Creu Roja ja ha activat els seus canals per recercar els voluntaris necessaris. Calcula que en necessitarà uns dos-cents, tenint en compte que diàriament hi haurà d’haver als punts de detecció entre seixanta i cent persones i que no tots els voluntaris podran estar el conjunt dels dies fent extracció de mostres.

En principi es treballa amb la idea de mantenir els mateixos horaris i torns que es van utilitzar durant el cribratge massiu serològic. Això és de 8 del matí a 2 de la tarda i de 2 de la tarda a vuit del vespre. La Creu Roja s’encarrega de recercar, s’ha dit, el personal voluntari. I hores d’ara ja en té més de mig centenar inscrit. És a dir, una quarta part dels que, anant bé, es necessiten per fer el cribratge abans de l’inici del curs escolar.

Comentaris (7)

Trending