La xarxa bull contra Podemos

Nombrosos internautes han sortit en defensa d’Andorra després de l’anunci del diputat Pablo Echenique que intentaran que es torni a considerar paradís fiscal, entre les quals el mateix excap de Govern, Toni Martí

L’anunci del ‘Rubius’, un dels ‘youtubers’ més seguits, que es trasllada a Andorra ha acabat suposant un important problema pel Principat. Fa setmanes que des de diferents àmbits de la societat espanyola s’ha acabat carregant contra el Principat. El darrer problema l’ha protagonitzat un dels dos partits que formen el govern de Pedro Sánchez, Unidas Podemos. La proposta del seu diputat Pablo Echenique per tornar a incloure el país en la llista de paradisos fiscals ha generat una allau d’indignació entre els andorrans a la xarxa.

Els missatges de defensa d’Andorra han arribat des de multitud de persones, entre cometes, anònimes, però també de gent que ha ocupat responsabilitats polítiques. Un dels missatges més destacats és el de l’excap de Govern, Toni Martí, que ha expressat la seva opinió a Twitter. “Amb tot el respecte que s'ha de tenir sempre per totes les opinions, hi ha dies que s'ha de dir prou... Andorra té una fiscalitat homologada que ha permès firmar convenis de no doble imposició amb molts països de la UE... No cal fer política amb tot”, ha piulat qui va ser màxim responsable de l’executiu entre el 2011 i el 2019.

Durant aquest temps, un dels seus companys de gabinet va ser Antoni Riberaygua. L’exministre, en aquest cas a Facebook, ha compartit un post on deixa clara les seves sensacions, ja no només sobre aquest darrer atac sinó al voltant de tot el que s’ha viscut darrerament. Recorda que els seus avis van haver de fugir d’Espanya després de la guerra civil i “van ser ben acollits i es van forjar una bona vida, treballant de valent i fent el que calia per tirar endavant”. Així, “Andorra els va acollir com a moltes persones, com sempre ha passat, van ser uns més a casa nostra, la seva”. I així, remarca, ha passat amb molta altra gent.

Per això, sent “vergonya aliena” del tractament que està patint el Principat “des del desconeixement esponsoritzat”. Admet que “com a Estat ni som perfectes ni ho pretenem” però que “volem millorar, avançar, fer possible el que ens és necessari, amb el màxim respecte a tothom”. Sobre la baixa tributació, defensa que “haver d’abonar menys càrrega impositiva per una qüestió d’estructura d’Estat, no hauria de ser un problema pels altres, si no un mirall en el que es podrien mirar”.

Des de la Confederació Empresarial, el seu president, Gerard Cadena, ha lamentat especialment les paraules d’Echenique. “Un partit que governa amb coalició a l’Estat espanyol hauria d’estar ben informat si no, es pot caure en propostes populistes i sense fonament”, ha piulat.

Per la seva banda, el secretari general de Demòcrates, Esteve Vidal, també utilitza la xarxa social per dir la seva: “Una campanya de desprestigi tan àmplia i ben orquestrada malauradament no deu ser casualitat”.

Un càrrec en actiu que també ha volgut dir la seva ha estat el cònsol menor d’Andorra la Vella. David Astrié ha fet dues piulades citant directament els perfils de Podemos i del grup al congrés. “Portem uns quants anys lluitant i centrant tots els esforços per no figurar dins la llista de paradisos fiscals. Tenim convenins de no doble imposició amb molts països”, els hi recorda. A més, exigeix que “ja n’hi ha prou de mirar cap a un altre costat i de fer l’estruç”, ja que considera que el projecte de llei de mesures de prevenció contra el frau fiscal “hauria d’incloure una sèrie de mesures pròpies al vostre Estat abans que tirar per terra la feina dels nostres polítics”.

Les reaccions, però, han anat més enllà. Són molts els internautes que han lamentat l’anunci fet per Echenique. Tant a Twitter com a Facebook, es critica de forma forta Echenique. Hi ha qui recorda que el diputat de Podemos va ser condemnat fa uns anys per irregularitats a l’hora de pagar la seguretat social dels cuidadors que l’atenien a domicili.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending