Voluntariat per aprendre els valors que no s’estudien

L’Escola Andorrana de Batxillerat ha presentat durant la jornada d’aquest dissabte el programa P.A.S., on tots els alumnes dels dos cursos participen col·laborant amb entitats del país per fer un projecte

Fa cinc anys que el programa P.A.S. es va començar a treballar a l’Escola Andorrana de Batxillerat. Són les sigles de ‘Participació, Actuació i Servei’ i es tracta d’una iniciativa que apropa als alumnes a les entitats del país, amb les quals col·laboren per fer una tasca d’ajuda des de diferents aspectes. Entra dins del currículum escolar, tot i que es fa en hores no lectives. La coordinadora, Pilar Rabassa, remarca que l’objectiu és poder-los traslladar els valors i els coneixements que no es poden aprendre amb les assignatures que estudien diàriament.

Per tant, els estudiants de primer i segon de batxillerat, per obtenir el seu títol, han de fer una actuació o col·laboració amb alguna entitat del país a la seva elecció. De fet, Rabassa assenyala que han treballat amb gairebé totes les que hi ha al Principat. Pot ser des de Creu Roja, Unicef, Assandca o el ministeri de Medi Ambient, a tall d’exemple. “Es tracta d’una manera pels nostres alumnes de treballar la solidaritat, l’empatia i tots aquests valors que sols es trameten relacionant-se amb la societat”, explica Rabassa.

El programa es va començar amb els alumnes de primer de batxillerat del curs 2016-2017 i, des d’aleshores, totes les promocions hi ha participat. Els i les joves de l’escola tenen la llibertat per poder escollir què és allò que més els interessa. “Fan el que va més en la línia de les seves motivacions, des de les tutories es preparen activitats que els permeten triar quina entitat i quin àmbit volen per dur a terme el seu projecte”, indica la coordinadora. Alguns es decanten més pel medi ambient, i treballen amb els Banders. D’altres, volen apropar-se a les persones, i decideixen ser voluntaris amb els padrins del Cedre.

“Són projectes d’aprenentatge servei, moltes escoles ja treballen així i quan veiem el final del recorregut, quan l’alumne fa la seva memòria i explica el que li ha aportat hi ha algunes que són molt emocionants”, remarca Rabassa. El creixement personal dels estudiants assegura que no es donaria si no tinguessin l’oportunitat de formar part del PAS, “a nivell educatiu és molt interessant”. Es fa fora d’hores lectives, com ja s’ha assenyalat, però des de l’escola es fa un seguiment molt acurat, “els acompanyem sempre dins d’aquest procés de realització del projecte i estem en contacte amb les associacions”.

En definitiva, Rabassa explica durant l’exposició a la jornada de voluntariat, on hi haurà la majoria de les associacions amb les quals han treballat, que la idea és apropar l’escola a la societat. “Que puguin treballar valors, però també tota una sèrie de característiques com la planificació, l’organització o el treball en grup. Molts aspectes que de vegades no es poden tractar de forma directa a l’escola, perquè les assignatures no són tan propícies”.

 

 

Comentaris (2)

Trending