Vint-i-tres passejades literàries

El llibre 'Els camins escrits del Pirineu' recull relats i mirades al paisatge de diversos autors com Txema Díaz-Torrent, Manel Gibert, o Albert Villaró

Comentaris

Els camins van ser els elements essencials amb el que s'han construït les cultures de muntanya. No són res sense el paisatge que els envolta. Per això, els 23 relats del volum 'Els camins escrits del Pirineu' que s'ha presentat aquest divendres a Organyà en el marc de la Fira del Llibre, són mirades al paisatge mentre els seus protagonistes recorren els senders, que pugen, baixen o planegen. Entre els autors hi ha Albert Villaró, Txema Díaz-Torrent Manel Gibert, o Jordi Pasques, i indrets com la parròquia d'Ordino o les bordes de Conflent.

El llibre forma part d’un ampli projecte de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) que té com a objectiu dotar de contingut literari la xarxa de camins que s’estan recuperant i divulgant al llarg i ample del territori. Aquesta iniciativa porta per títol 'Històries i Camins' i s’ha posat en marxa amb una exposició amb el mateix nom que relaciona sis textos literaris amb sis camins de l’Alt Pirineu i Aran. La mostra està itinerant per diverses poblacions i en cadascuna d’elles s’organitzen actes paral·lels com ara visites escolars, lectures dramatitzades, taules rodones, xerrades... És, per tant, una exposició que va més enllà de la seva pròpia dimensió física per crear interactivitat amb el públic a qui va adreçada. 

Per fer-ho han escollit relats de sis escriptors pirinencs. Al Pallars Sobirà es presenta la història '1935: excursió als estanys' que forma part del llibre 'La mort de Teresa' de la Maria Barbal i transcorre pel Parc Nacional d'Aigüestortes. Al Pallars Jussà la història que es planteja és un capítol del llibre 'El segle de la llum' de Pep Coll. Tot comença quan un músic i un piano de cua arriben en camió al poble de Ribera (nom fictici de Capdella), on s'acaba la carretera. Assumpta Montellà amb el seu llibre 'Contrabandistes de la llibertat' presenta el camí de la Cerdanya. La història relacionada amb el camí que va de Llívia fins a Puigcerdà és sobre André Parent, un dels passadors que entre els anys 1939 i 1944 van ajudar a travessar els Pirineus a 80.000 persones que fugien dels nazis.

La història que es presenta a l'Alta Ribagorça és autobiogràfica. La va escriure Juli Soler al llibre 'Excursions per l'Alta Ribagorça, 1903'.  A  l'Aran proposen la història de 'Els amants de Bausen', escrita per Jordi Portals.  El sisè camí que presenta l'exposició és a l'Alt Urgell i és sobre les trementinaires de Tuixent i s'ha extret del llibre 'Les dones sàvies de la muntanya', de David Martí. Seguint  aquest camí, l'excursionista coneixerà els escenaris per on es movien aquelles dones sàvies i valentes i transportarà al caminant al món de les trementinaires.

El projecte fa un pas més en la direcció d’interconnectar camins i textos literaris

Ara i amb el llibre 'Els camins escrits del Pirineu', el projecte fa un pas més en la direcció d’interconnectar camins i textos literaris. Per fer-ho possible, s’ha buscat la complicitat del teixit associatiu i de les editorials del Pirineu.  Així, en el seu moment, l’Associació Llibre del Pirineu —entitat que agrupa escriptors, il·lustradors, editors, llibreters i altres actors del món del llibre al territori— va convidar els seus associats a escriure un relat de ficció que transcorregués totalment o parcialment en un camí real del Pirineu. A la crida van respondre vint-i-tres escriptors i escriptores amb els seus relats. El volum ha estat editat conjuntament per les editorials pirinenques 10 11 Garsineu i Salòria, una col·laboració que va començar amb l’obra 'Les Cobles del Peirot' (2012) i que va continuar amb 'La muntanya escrita' (2015).

Etiquetes

Comentaris

Trending