Tres dies per recordar als que no hi són

La proximitat del dia de Tots Sants amb el cap de setmana ha fet que les visites hagin sigut repartides, i que avui no hi hagués gaire afluència

La tradició de visitar els cementiris en Tots Sants es manté intacta, però ha evolucionat els darrers anys. Sobretot, arran la pandèmia, ha fet que es reparteixin més en el temps, en lloc de congregar-se el dia u de novembre. Així, avui les persones han arribat amb comptagotes i en grups petits, de dos o, com a màxim, de quatre persones. Això sí, les flors no han faltat, artificials o naturals, per recordar aquells que ja no hi són.

“A nosaltres ens agrada mantenir la visita el dia u, tot i que venim amb certa regularitat”, comenten dues germanes a la porta del cementiri del Pessebre, a Escaldes-Engordany, després de visitar la tomba familiar. Elles han sigut de les que s’han apropat avui, les dues juntes, per veure i recordar els que fa temps que falten. Tot i això, ja van acudir al llarg del cap de setmana per col·locar les flors. Aquesta visita per portar l’arranjament floral ha sigut la que han aprofitat moltes persones per no haver de tornar un dia en què, habitualment, s’hi concentrava molta gent.

Per tant, a més de les mesures presses pels comuns de facilitar un major horari i habilitar busos gratuïts per acudir als cementiris més llunyans, les persones han volgut evitar les aglomeracions. Aquesta tendència ja es va iniciar l’any passat, i la proximitat amb el cap de setmana ha facilitat que es mantingui. “Poques vegades hem vist un dia de Tots Sants tan tranquil”, asseguren algunes persones. A més, les visites tampoc s’han fet gaire llargues, fet que ha facilitat que el trànsit pels cementiris sigui fluid i no concentrés grups de persones en un mateix espai.

Gel hidroalcohòlic a l'entrada del Cementiri del Pessebre

Relacionat

Retorn als cementiris amb precaució però també una relativa normalitat

Els comuns, tal com va explicar l’Altaveu fa uns dies, van engegar mesures sanitàries per poder tornar a tenir visites amb la màxima normalitat possible. Les mascaretes, per tant, han sigut un dels elements clau en aquells que acudien als cementiris, tot i que la baixa afluència i que les persones han mantingut els grups reduïts, han fet que molta gent, sobretot padrins, hagin prescindit d’elles. Tot i tractar-se d’un Tots Sants força tranquil, no han faltat les trobades amb coneguts, les visites indispensables i tenir a la ment aquells que no hi són. “Sempre ens recordem d’ells, però avui els ho podem fer saber d’una manera més especial”.

Etiquetes

Comentaris

Trending