Toc, toc, toc! I Soldeu cap on queda?

Esquiadors de Grandvalira lamenten la confusió que hi ha al Pla de les Pedres si des dels dominis de Saetde es vol tornar cap als d’EnsisaEls clients del domini esquiable el veuen com un tot i no entenen de pugnes, però els interessos de les societats que hi ha al darrere són sovint divergents

Les modificacions que s’han fet a les pistes de Saetde que van a parar al Pla de les Pedres, on conflueixen amb altres circuits, ginys o itineraris que permeten, si escau, passar cap als dominis d’Ensisa estan causant dificultats a aquells que un cop en aquest punt en lloc d’anar cap a la nova pista que porta cap al Peretol, el que volen és, pel motiu que sigui, tirar cap a Soldeu. Tant la rectificació d’una corba, com el nou peraltat i les indicacions que hi ha ho fan difícil.

Fins i tot esquiadors habituals de la zona admeten que el canvi en el traçat dificulta poder anar o tornar cap a Soldeu si és el que es pretén. Aquells que són coneixedors de la ‘rivalitat’ entre societats entenen de seguida que als gestors del Pas de la Casa i Grau Roig els interessa retenir els esquiadors en el seu sector i no pas deixar-los escapar cap al sector de l’adversari. En canvi, els clients forans, els esquiadors de Grandvalira-sense-més, veuen el domini com un tot i no entenen de pugnes. D’aquí que demanin una millora en la senyalització.

Els rètols per anar cap a Soldeu hi són. Però rere de proteccions i ben petits. I, a més a més, fer el gir per agafar la direcció que pertoca si no es vol anar cap al Peretol sinó cap a l’altra costat no acaba sent una operació senzilla. No és que hi hagi cua de gent desorientada o demanant com es va allí on pretenen anar -és una pista d’esquí, no una carretera- però sí que n’hi ha hagut més d’un que s’ha hagut d’aturar o altres que han hagut de fer algunes passades de més per acabar trobant, al final, el rumb adequat.

La retolació i el traçat porta cap a la dreta. Força l’esquiador tant com pot. I a la dreta, en aquest cas, hi queda Grau Roig i el Funicamp, per posar dos exemples. Soldeu és a l’esquerra. I cal forçar molt la màquina per acabar-ho de veure. En altres indrets del domini global de Grandvalira, asseguren fonts properes a Saetde, la situació és a la inversa. En punts dels sectors d'Ensisa costa Déu i ajut trobar el lloc correcte per poder adreçar-se cap als sectors encampadans. Dues cares, vaja, de la mateixa moneda, la pugna 'in eternum' entre les dues societats. Una més.

Comentaris (1)

Trending