Test positiu, PCR negativa

Els resultats de les analítiques d’anticossos que s’estan fent aquests dies com a prèvia al cribratge massiu continuen desorientantEl cap de Govern mateix ha defensat la fiabilitat de les proves però l’organització ha de refer plànnings pels molts positius que hi ha entre voluntaris

Com a mínim una bona colla de sanitaris i no pocs dels voluntaris que han de nodrir els laboratoris mòbils que hi haurà a tot els territori nacional per dur a terme el cribratge massiu sobre el coronavirus estan d’allò més esparverats amb alguns dels resultats dels primers tests realitzats. Les proves estan descol·locant a molta gent. Persones que segons el test haurien d’estar malaltes i que llavors la PCR ho descarta o, al revés, ciutadans que han passat de forma oficial i confirmada la malaltia i, en canvi, no han desenvolupat anticossos.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha explicat aquest divendres que s’han realitzat ja uns 1.500 tests entre professionals sanitaris i de col·lectius essencials, entre els voluntaris i el personal que abastiran els ‘stop labs’ i, ja, fins i tot, entre familiars d’aquestes primeres persones que s’han fet la punxada. “N’estem força contents”, ha remarcat Espot tot informant que hores d’ara són ja 55.500 els inscrits per fer-se els exàmens ràpids serològics. El màxim responsable governamental ha tornat a deixar clar que “no contemplem cap tipus d’obligatorietat” i que ha de funcionar la “pedagogia” per convèncer el ciutadà de la ‘bondat’ del projecte.

Espot ha tornat al discurs de salvaguardar empreses i llocs de treball i de salvar vides gràcies als tests. I ha assegurat que “corroborem la fiabilitat d’aquests tests. Els resultats d’aquests tests són fiables. És un projecte de país amb uns resultats que seran fiables”, ha remarcat el cap de Govern. Però hi ha unes quantes persones que estan d’allò més descol·locades. Per molts motius. I sempre, és clar, i deixant clar també, que un operatiu de les característiques del que s’ha dissenyat no només no és fàcil: a més a més és complexe.

Fins ara s’han realitzat 1.500 proves i segons Xavier Espot, “n’estem força contents” alhora que  “corroborem la fiabilitat d’aquests tests. Els resultats d’aquests tests són fiables”

Però encara avui, per exemple a l’hospital, encara no entenen com més d’un i de dos sanitaris van ser aïllats arran de les punxades que es van fer dilluns i dimarts i, després, al cap d’unes poques hores, l’aïllament ha quedat desactivat. Era falsa alarma. No pas tots. Però alguns dels tests que van donar que el ‘pacient’ tenia immunoglobulines del tipus M positives i, per tant, eren sospitosos de tenir la Covid-19 activa, han quedat desacreditats per les PCR posteriors, que no han confirmat l’existència de la infecció.

També s’estan donant situacions de diversa índole, per exemple, entre els voluntaris que també aquests darrers dies han estat acudint a les instal·lacions de l’aparcament del Prat Gran d’Escaldes. En aquest sentit, algunes de les fonts consultades, han explicat que hi ha hagut persones que al seu dia van ser confirmades com a malaltes i van superar sense grans estralls el coronavirus i, ara, en els tests, no surten amb immunoglobulines del tipus G positives. És a dir, no han fabricat anticossos.

I, és clar, en aquests casos, no es tractava, han explicat les fonts, de joves que segons el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, la literatura científica recull que hi ha casos en què la reacció per combatre la malaltia és una altra de diferent al fet de generar anticossos. No, no. En aquests casos es tractava de persones de més de 50 anys. I això quan no hi ha contradiccions entre les analítiques d’extracció de sang en vena i els tests de punció. 

Perquè es dóna el cas, pocs, molts pocs que se sàpiga, que hi ha ciutadans que aquests dies ja s’han estat fent les proves d’anticossos públiques i que amb anterioritat tenien resultats de laboratoris privats. Doncs es dóna el cas, en algun cas, concret, aïllat per ara, que mentre el resultat del laboratori privat donava un positiu en IgG, ara en els tests al Prat Gran, la ratlleta de l’IgG apareix com a negativa. Una (petita) disbauxa, vaja.

Plànnings

Una altra de les alteracions que s’han donat aquest divendres és el fet que s’ha confirmat que entre els voluntaris hi ha més baixes de les que es podia esperar. De les que es pensava, almenys. Un nombre important de voluntaris haurien donat positiu d’IgM. Per tant, són sospitosos de patir el coronavirus. En conseqüència queden invalidats per poder estar en qualsevol dels ‘stop lab’. I s’han de buscar nous voluntaris. Alhora, han indicat les fonts, s’han de refer calendaris, plànnings.

Avui mateix, i davant les baixes, alguns voluntaris sense cap relació amb el món sanitari han estat intruïts en l’art de punxar; de l’entrada de dades no se’ls ha informat

De fet, segons que han indicat els consultats, hi ha una bona colla de voluntaris que no saben pas ni quan ni on han de començar la seva participació en el dispositiu. I això que dilluns s’obre la porta al cribratge poblacional massiu i que els comuns ja han anat citant als ciutadans. De forma prudent els primers dies això també és cert, perquè s’haurà d’acabar de fer el rodatge i veure com va tot. Fonts oficials reconeixien que la port logística per part dels comuns està passant aquests dies de proves amb més bona nota que els aspectes que depenen de Govern i ‘assimilats’, on hi ha un cert desgavell “que a poc a poc va millorant”.

Alguns dels voluntaris, davant les baixes que hi està havent, haurien estat instruïts en l’art de fer punxades. Es dóna el cas, però, que s’han ensenyat a fer les puncions al dit a persones que no tenen cap vincle amb professions o formació de naturalesa o àmbit sanitari. En canvi se’ls ha dit que, l’entrada de dades, ja es farà. Això podria lligar amb algunes disfuncions que hauria presentat la plataforma telemàtica. La que hauria de recopilar totes les dades. El cap de Govern ha afirmat que hi havia algunes qüestions que calia ajustar. Però hi ha tret ferro. Dilluns tot hauria de funcionar. Més o menys, vaja.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending