Son cubà al Panorama... i Ubach parlant a Fidel

Els integrants de la brigada sanitària que encara resten al Principat esgoten els darrers dies d’estada, ja sense obligacions mèdiques, amb recepcions i actes festius de comiat

Són dies d’oci i esbarjo per als integrants de la brigada sanitària cubana. Recta final de la seva estada de tres mesos al Principat. Són dies, també, que la maquinària propagandística del règim castrista posi el ventilador en marxa per airejar als quatre vents la magnificència de l’actuació mèdica al Principat. Però, sobretot, per als qui estan al terreny, el que compta és la diversió. Deixar-se anar després de tres mesos de feina i control. I les autoritats andorranes, com la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, donant gràcies, gràcies i més gràcies. Encara que sigui dirigint-se a Fidel Castro.

De la fuga de l’anestesista i la infermera, ni mitja paraula. Dels agraïments de les autoritats i la comunitat andorrana tantes com se’n vulgui. Res a dir, quedi clar. És la manera de funcionar d’un règim, com a mínim, molt estricte. Tan estricte com s’hauria mostrat, almenys fins que les desercions l’haurien fet afluixar, el cònsol de Cuba a Barcelona, Alain González, que és qui els darrers dies està difonent a les xarxes socials de la seva institució imatges dels seus moments de joia. De les activitats i els reconeixements que està recollint la delegació cubana al Principat.

Membres de la delegació durant la visita a la Casa Museu d'Areny-Plandolit.

Relacionat

Els sanitaris cubans visiten racons del Principat aliens (aparentment) a la polèmica de les fugues

Un dels andorrans que està fent costat al grup, i que n’immortalitza molts dels moments, és el fotògraf Joan Burgués Martisella, que ja fa temps va ser fins i tot ambaixador del Principat a diverses destinacions caribenyes. Cuba també, sí. Una trentena més de residents cubans a Andorra o ‘amics’ de la pàtria de Fidel es van reunir dissabte al vespre al Panorama, l’hotel que ha allotjat la brigada sanitària des de la seva arribada i que gestiona actualment la família de l’empresari Josep Cases, un dels principals importadors de cigars-purs havans a Europa.

La festa al Panorama, amb fotografia de família inclosa a la terrassa, va tenir fins i tot pastís amb les banderes cubana i andorrana. Cada convidat estava convidat, també, a portar alguna cosa per al piscolabi-sopar, que es va allargar fins més enllà de la mitjanit al ritme del son cubà i els balls cubans per excel·lència en una de les sales de l’hotel escaldenc. Ni un bri de tensió, ni un bri  de neguit per la marxa, la fuga, la deserció, de l’anestesiòleg Dariel Romero i la seva nova companya, una de les infermeres del grup.

El dia abans de la festa al Panorama, festa íntima perquè la comunitat cubana al Principat agraís l’esforç i la vàlua dels sanitaris vinguts de l’illa per ‘salvar’ la pàtria andorrana del coronavirus hi havia hagut reconeixement i comiat a l’hospital (aquest dilluns una mena d’acte similar es faria al Cedre). Allí, al centre hospitalari, va liderar la representació del Principat el director del SAAS el seu director general, Josep Maria Piqué, acompanyat d’altres responsables sobretot d’infermeria (Laura Bernada, Núria Muñoz, Pilar Rioja, José Martos…). Després de la trobada festiva al Panorama, l’hotel va tornar a ser escenari d’un altre acte de comiat.

En aquesta ocasió, aquest diumenge, l’acte oficial va ser ‘capitanejat’ per la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, que tenia com a suport del SAAS els seus dos actuals responsables assistencials, el titular, Marcel Prats, i l’adjunta, Laura Bernada. Ubach, als peus de la foto de Fidel Castro que ha presidit durant tres mesos una de les sales d'actes del Panorama, va deixar anar un discurs d'agraïment. De lloar l'ajuda cubana en un dels moments més complicats de la història d'Andorra. La màxima responsable de la diplomàcia andorrana va assegurar que quan van fer la petició poc s'esperaven que la resposta cubana fos positiva. Però ho va ser.

D'aquí que Andorra estigui als peus de Castro, Fidel, i la sanitat cubana. Per a Ubach, els tres mesos han passat volant. Però els cubans van arribar al Principat i el primer que van notar va ser la fresca i en marxen que sense fer dies de gran assolellades i sí força nuvolades han tingut temperatures força més altres. Com sempre, Alain González, tot ‘ditxaratxero’ i atén no va faltar a la cita. Suposadament, i després de la moguda de les desercions, els darrers dies, i amb els passaports dels 21 integrants de la brigada que encara queden a la seva butxaca, el cònsol s’ha mostrat més afable que mai. Almenys així ho expliquen algunes de les persones que han departit estones amb ell. Perquè González ha teixit contactes al Principat. I ha fet bons tiberis. Diumenge al migdia mateix, sense anar més lluny.

Una part de la delegació cubana va acabar la jornada dominical refrescant-se a la piscina d’Encamp. Posant les idees i el cos en remull abans de començar a fer les maletes. Aquest dimarts a la nit la brigada cubana enfilarà el camí de Barcelona. Dimecres 1 de juliol a primera hora un avió els durà de retorn cap a l’Havana. Això sí, amb un diploma sota el braç que deixa ben clar que sense ells, la Covid-19 encara continuaria fent maleses per les Valls. (I bona part dels sanitaris andorrans, enfilant-se per les parets en haver de sentir i llegir tanta i tanta propaganda). I amb la samarreta de la selecció andorrana de futbol també a la maleta. I és que també l'organització que presideix Fèlix Álvarez ha volgut agrair la tasca dels sanitaris caribenys. ¿Deu ser fer 'la pilota'?

ubach bernada prats
Maria Ubach, Luis Enrique Pérez Ulloa, Marcel Prats, Laura Bernada i Alain González durant l'acte d'aquest diumenge a la tarda.

Comentaris (1)

Trending