Soldeu a prova de bomba (i de silenci)

Gairebé 48 hores abans que hi arribin els pocs caps d’Estat i de govern que faran acte de presència al Principat per la Cimera Iberoamericana, la vila canillenca era mig fantasma, sense pràcticament cap activitat visible ni espai per estacionar-hi

Ho tenen clar molts dels participants a la Cimera Iberoamericana: sort de la Covid. Benentès. Soldeu està bloquejat, en silenci i soledat, això sí, gairebé 48 hores abans que hi arribin els pocs caps d’Estat i de govern que faran acte de presència a la trobada internacional. Hi seran només les delegacions de quatre països més la que representa la secretaria general Iberoamericana. Si haguessin hagut de venir les 22 representacions que configuren el buró iberoamericà, Andorra no hauria tingut capacitat per organitzar el certamen. Il·luminats els que van creure-ho al revés.

Ho asseguren diverses de les persones consultades que han participat en més d’una i de dues trobades d’aquestes característiques. No és una qüestió de places hoteleres -és clar, depèn del luxe que es reclami, la qüestió quedaria justeta. És una tema, per exemple, de seguretat. Amb 22 delegacions d’alt nivell, el país hauria quedat envaït, bloquejat, sense poder funcionar. Paralitzat del tot. Com si no existís res més. Amb les greus conseqüències que hauria pogut suposar això per molta visibilitat -caldrà veure-ho- que un certamen d’aquestes característiques pugui donar. Andorra acollirà la Cimera del coronavirus, de la pandèmia, i ho farà en un format original i primogènit. Per primera vegada a la història serà semi-presencial.

Però tornem al que anàvem. Soldeu, aquest migdia, era un desert. De tanques, això sí, tantes com vulgui. Tot el poble, des d’abans d’arribar al primer hotel venint del centre del país fins passada la rotonda que, per dir-ho d’alguna manera, posa el punt i final, estava tancat. Res d’estacionar enlloc. Ni als aparcaments que són tals ni a les places en zona blava. Tot buit. De fet, es podia transitar pel poble sense, com aquell qui diu, veure-hi ni una ànima. Potser algun empleat d’hotel adobant les jardineres perquè facin goig els propers dies. Algun tècnic de televisió preparant les connexions…

hotels
Les banderoles que llueixen als fanals de Soldeu. Toni Solanelles

El servei de circulació amunt i avall… I els pocs establiments oberts a Soldeu, amb dependents morint-se literalment de fàstic. Almenys fins aquest migdia. Hi ha la major part dels hotels i restaurants de la vila tancats. A pany i forrellat. Uns quants, fa dies que ho estant. D’altres, fa tota la impressió que continuaran així algunes setmanes més. Hi ha establiments que ja deixen clar que fins ben entrat l’estiu, per molt Felip VI o Pedro Sánchez que visitin el llogarret no pensen apujar la persiana, obrir la porta.

Soldeu està bloquejat per la cimera o tancat per la pandèmia. Com aquell que diu, no hi ha terme mig. Càmeres de vigilància i seguretat que s’han col·locat de manera provisional. Banderoles que anuncien la celebració de la Cimera… i des d’aquesta tarda, unes quantes dotzenes de guàrdies civils i policies espanyols fent-hi estada. Els combois hi han arribat. Són uns dos-cents agents que reforçaran la policia andorrana, que ha mobilitzat tothom que ha pogut, i que s’afegiran a la seguretat personal que moltes de les il·lustres personalitats que arribaran especialment a partir de dimarts al matí porten incorporades en les seves maletes.

El desplegament en matèria de seguretat, han indicat diverses fonts, és brutal. Deixarà Soldeu a prova de bomba i això que són només quatre, torne-m’hi, les delegacions que acudeixen presencialment a la cimera. Prou com perquè el xou sigui d’allò més agosarat. La presència del rei espanyol ja porta ‘incrustada’ molta gent al seu tomb. Ja es va comprovar fa just un mes. I això que la delegació espanyola no és ni de lluny tan nombrosa com, per exemple, la dominicana, que està pels núvols només de pensar que ha de rebre el bastó de comandament per a la propera cita. Soldeu serà una mena de búnquer a partir de les properes hores.



Pandèmia i accés a les vacunes, medi ambient, innovació i sostenibilitat

La Cimera, en realitat, són 24 hores, més o menys. Des de dimarts a mitja tarda fins dimecres després de dinar. Accions relatives a la pandèmia i l’accés a les vacunes, amb una crida a què pugui ser universal, el medi ambient que Andorra ha recuperat per a la Cimera encara que l’entorn iberomericà no és gens fàcil amb un país negacionista com Brasil, i la innovació i la sostenibilitat com a concepte global són eixos centrals de la trobada, que ha de donar contingut polític a les tretze reunions ministerials preparatòries. També s’ha de tractar la qüestió de l’accés al finançament per part dels països de la regió. Es vol aconseguir el consens en una estratègia comuna, clara i contundent a tot un seguit de demandes. Però no està gens clar que s’assoleixi tanta unanimitat.

51113399724 0508ca257e o
Una imatge de la reunió de coordinadors nacionals.

“Aprovarem el Compromís per la Innovació per al Desenvolupament Sostenible, una mirada de mitjà termini de les reformes que hem de fer per a l'economia que ve”, ha explicat la secretària general iberoamericana Rebeca Grynspan. Els països rebran la proposta d’aprovar la creació de quatre nous programes o iniciatives de cooperació iberoamericana. Aquests projectes van obtenir ja aquesta setmana el vistiplau tècnic dels governs en les reunions preparatòries de responsables de cooperació i coordinadors nacionals. Així, s’espera que els mandataris segellin formalment el procés i donin sortida a la formació d'un programa de prevenció de violència de gènere, un per lluitar contra el mal de Chagas congènit, un altre sobre ciutadania global i desenvolupament sostenible i l’establiment d’un institut sobre llengües indígenes. El programa de prevenció de violència de gènere s’unirà així a altres iniciatives de la regió per aconseguir la igualtat de gènere entre les quals també es troben una coalició de països per a l’empoderament econòmic de les dones que lidera la Segib juntament amb la vicepresidència de Colòmbia, que també hauria de sortir reforçada d’aquesta cita amb adhesions d’altres països.



Comentaris (2)

Trending