El serial judicial de la Portalada

Els tribunals com a mínim tenen sobre la taula tres demandes en relació amb l’esllavissada que hi va haver davant del Punt de Trobada, tres causes que ‘amenacen’ de ser llarguíssimes

Aclarir qui va ser el responsable de l’esllavissada que l’agost del 2019 hi va haver a la zona coneguda com la Portalada es pot convertir en tot un serial. Judicial en aquest cas. Almenys tres demandes ja hi hauria en relació amb la caiguda de rocs que va acabar generant una mena de tsunami que va tenir com a principal damnificat -al marge de la carretera general, tallada durant hores i encara amb alteracions degut a aquell fet- al centre comercial Punt de Trobada, ara en fase de desmantellament.

Si dels danys soferts a l’establiment se’n van fer càrrec les asseguradores del propi hipermercat, el debat sobre les responsabilitats de l’esllavissada té com a rerefons establir qui ha de compensar l’administració per tota la despesa que ha hagut de suportar per estabilitzar la zona, per construir -encara ara hi ha unes obres en marxa- el mur de contenció que deixarà aquell terreny inert per sempre més. El Govern, el comú -que tenia allí la deixalleria i un magatzem que han quedat inutilitzats- i fins i tot la farmàcia que hi ha a la planta baixa del centre comercial reclamen els danys patits. i també la propietat del solar pot intentar girar la truita contra alguns d’ells.

El Govern, el comú -que tenia allí la deixalleria i un magatzem que han quedat inutilitzats- i fins i tot la farmàcia que hi ha a la planta baixa del centre comercial reclamen els danys patits. i també la propietat del solar pot intentar girar la truita contra alguns d’ells

És obvi que el terreny de la Portalada havia estat alterat mecànicament, per l’acció humana. I que aquella alteració, iniciada fa tres dècades més o menys i aprofundida més tard, és l’origen del fet que posteriorment baixés una part molt important del rocam natural que configurava aquella parcel·la. Els murs construïts, els ancoratges instal·lats, no van fer la feina de contenció que tocava. O l’excavació va anar més enllà del que hauria calgut. L’administració va atorgar permisos al seu dia, un fet que la propietat de l’obra al·lega i al·legarà, és clar.

També se suposa que alguna cosa hi té a veure l’execució dels treballs i, sobretot, el manteniment que es va fer del terreny. El debat no serà senzill. I es preveu llarg. La societat (o societats) titular de la parcel·la, lligada a la família Cachafeiro igual que les explotadores fins ara del Punt de Trobada, tenen previst si no ho han fet ja a través dels seus nous representants legals per a la matèria, cridar en garantia tot aquell que hagi tingut a veure amb les obres efectuades en aquell terreny. Què vol dir això? Que enginyers, arquitectes, constructors i demés seran inclosos en una llista d’eventuals responsables en cascada de qualsevol alteració anòmala que pogués ser la causant de l’esllavissada.

La zona de la Portalada afectada per l'esllavissada.

Relacionat

Govern inverteix 4,8 milions d'euros més per protegir la Portalada

Per tant, la qüestió pot anar per llarg si mai cal determinar amb exactitud quina part de culpa, quin percentatge de responsabilitat, va poder tenir exactament cada intervinent en el procediment. S’hauran de fer informes pericials sol·licitats per la Justícia que, després, podran ser rebatuts per altres estudis de part i un llarg etcètera que amenaça de dur anys i panys de feina abans no es pugui establir qui va ser responsable del desastre i qui, sobretot, hauria de pagar per tot allò, que ja porta uns quants milions d’euros de dispendi. I encara segons com, la propietat del terreny pot reclamar que se la compensi perquè, de cop, una parcel·la que tenia construïble ja mai més no la podrà usar.

Comentaris (1)

Trending