Seraphim, un clam per la pau entre Sant Julià de Lòria i Barcelona

El sacerdot ortodox que oficia un cop al mes a l'església laurediana i està al capdavant d'una parròquia a la Ciutat Comtal es pregunta "com explicar aquesta guerra si no té sentit?"

Comentaris

L'església parroquial de Sant Julià de Lòria acull un dissabte al mes una missa ortodoxa oficiada per l’hegumen -el superior d'una comunitat monàstica a l'orient cristià- Seraphim Pavlov. La cerimònia dura unes tres hores. Seraphim està al capdavant de la parròquia de l’Anunciació del barri barceloní de Vallcarca, església ortodoxa russa que segueix el patriarcat de Moscou. Entre els feligresos n'hi ha de russos, ucraïnesos i bielorussos.

L'església ortodoxa russa té quatre sacerdots a Barcelona. Vasily Stopuriak i George Pinko que són de Ucraïna, Andrey Chernov que és de Bielorússia, i Seraphim Pavlov que és rus nacionalitzar espanyol. Té família russa i ucraïnesa. Als darrers dies ha vist com els murs exteriors de la seva església apareixen amb pintades contra ell i contra Rússia. La notícia de l'esclat del conflicte el va agafar anant amb cotxe per l'AP-7 a prop de Tarragona. Va haver d'aturar-se al voral de l'autopista. Des d'aleshores s'ha plantejat "com explicar aquesta guerra si no té sentit?" o que "la guerra és un fracàs absolut per tothom". Seraphim va arribar a Barcelona l'any 2008 i en aquell moment, hi havia només una quinzena d'assistents a les misses ortodoxes. Pocs després ja eren 300 i en festes destacades com la Pasqua es quedava gent fora.

Ucraïnesos i russos són pobles germans de l'antiga Unió Soviètica

Considera que ucraïnesos i russos són pobles germans de l'antiga Unió Soviètica (URSS), i l’hegumen sempre els parla de pau. Ell és originari de la ciutat siberiana d'Ulan-Ude, propera al llac Baikal, antigament anomenada Verkhneúdinsk, és la capital de la República de Buriàtia. La comunitat del temple de Vallacarca -on hi ha serbis, grecs i búlgars-, tracta que el conflicte entre Ucraïna i Rússia no l'afecti perquè creu que "lluny de la guerra, cal donar exemple i pregar junts per la pau". Desitja que aquesta guerra s’acabi l’abans possible i que el que sigui es resolgui amb la paraula i el diàleg. Pel moment, ha pogut constatar que alguns dels seus feligresos pateixen una certa russofòbia però, pel moment, cap cas greu. Està en contacte permanent amb el el cònsol de Rússia a Barcelona i es prepara per al vintè aniversari de la seva església a la Ciutat Comtal. 

Precisament, en un moviment inusual dins l’Església ortodoxa russa, prop de 300 sacerdots han firmat una carta oberta on demanen la fi de la guerra amb “un cessament del foc immediat”. En el text defensen que “no hi ha altre camí que el perdó i la reconciliació mútua”, tot i que també adverteixen als responsables d’aquesta 'guerra fraticida' que “el judici final arribarà per a tothom”.

Aquest desafiament es tracta d’un fet inèdit, ja que és molt difícil de veure un nombre tan elevat de sacerdots criticant obertament el govern del president rus Vladimir Putin. No obstant, la carta no està signada pel patriarca de Moscou, Ciril I, primat de l’església ortodoxa russa. El text inclou el nom de tots els sacerdots i diaques que el signen, i està obert a noves signatures. L'església ortodoxa russa està molt estesa a Ucraïna. En total té més de 50 milions de fidels, però només unes 7.000 parròquies registrades en actiu. Més de 4.000 es troben a Ucraïna (gairebé la meitat de les quals a Rússia. Durant molts anys els governs de l'URSS van dur a terme campanyes antireligioses.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending