El sentinella de la Covid passa per l’hospital

El SAAS assegura que està aplicant fil per randa un protocol per detectar contagis entre el personal amb setmanes en què fa fins a cent proves, això sí, aleatòries, de detecció ràpida de coronavirus

Sistema de vigilància sentinella de la Covid-19 en personal del SAAS. Aquest és el títol, més o menys, del protocol l’aplicació del qual coordina el servei de Salut Laboral de l’operador sanitari públic. Cada dimarts es fan proves de detecció ràpida del coronavirus a personal ja sia de l’hospital ja sia del Cedre. Les proves, en molts casos, però, es duen a terme de manera aleatòria, però els dissenyadors del protocol consideren que així és cobreix una franja molt ampla dels treballadors.

Refrescar l’existència del protocol és la resposta del SAAS a aquells empleats de l’empresa que reclamen un major control de la malaltia. Hi ha, sembla, una clara diferència. Les proves que es fan són les de detecció ràpida, és a dir, l’extracció de mostres per poder-les analitzar a través del sistema TMA. Els treballadors, sobretot aquells que al seu dia van passar la malaltia, voldrien que els controls no siguin aleatoris, perquè sempre hi ha el risc que hi hagi qui acabi no sent mai analitzat, i que també es facin analítiques serològiques, per comprovar l’estat de la immunitat.

Per ara, però, el SAAS considera que la vigilància sentinella funciona. O això és el que manté la direcció i la seva àrea de salut laboral, que manté al marge de l’analítica aquell personal que, justament, tingui evidències d’haver-se curat atès que ha obtingut dos resultats negatius ja sia de TMA o de PCR. Per a la resta, tothom, més o menys, entra cada dimarts al bombo. Hi ha setmanes que es fan un centenar de proves. I no es descarta, si la situació epidemiològica ho requereix, fer controls més exhaustius.

Test serològic a l'hospital.

Relacionat

Professionals del SAAS reclamen un cribratge sectorial anti-Covid

Una setmana toca al personal d’Urgències o als CAP. Als uns, aquells que estiguin treballant. Als altres, s’hi acudeix aleatòriament. Una altra setmana és el personal de l’UCI i del bloc quirúrgic i obstètric els que passen l’examen. I encara toca després a personal aleatori de l’hospital de dia o de diagnòstic per a la imatge. De diàlisi i de rehabilitació, per posar uns exemples. I al Cedre o a les unitats d’hospitalització.

I encara queda temps, i ganes, assegura el SAAS, de cribrar sota l’aixopluc de la TMA tots aquells estudiants en pràctiques o aquell personal que es reincorpora al servei que li correspongui després d’un període de vacances. Amb tot plegat, creu la direcció, es cobreix prou amplament el control del personal assistencial. El personal, però, vol saber o ho voldria, vaja, no només quin és el seu estat de salut en un moment precís sinó, també, com tenen la immunitat. Aps, i que se suprimeixi l’aleatorietat. Tots a passar per la maquineta.

Comentaris

Trending