Professionals del SAAS reclamen un cribratge sectorial anti-Covid

Sanitaris de l’hospital recorden que des dels tests massius serològics no se’ls ha tornat a examinar de manera global i alerten que cada dia que passa hi ha més personal confinat

Test serològic a l'hospital.
Test serològic a l'hospital. ARXIU

Professionals del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) reclamen que, especialment a l’hospital, es faci un nou cribratge sectorial massiu per poder saber la salut del personal en relació amb el coronavirus. En aquest sentit, les fonts consultades han recordat que des dels tests serològics a l’engròs que es van fer durant la primera onada de la pandèmia no s’ha tornat a fer cap prova específica en relació amb els sanitaris del centre hospitalari. En canvi, cada dia que passa hi ha més personal aïllat.

Les fonts consultades han explicat que hi tornen a haver casos, no necessàriament o no únicament entre els sanitaris, però sí entre professionals del SAAS. I han destacat que cal que se sàpiga amb claredat quin part del personal de l’empresa pública sanitària pot ser infectat asimptomàtic. Recorden que no només estan molt exposats al virus de forma genèrica sinó que també poden eventualment ser transmissors sense saber-ho a persones vulnerables o que es trobin en una situació puntual de vulnerabilitat.

Els consultats han reconegut que ara per ara hi ha una major previsió, previsibilitat i mitjans de protecció contra la malaltia. També han admès que la pressió sanitària no és la que havia estat, però han demanat que estigui el personal en la millor situació possible -i això entre altres coses passa per testar els professionals- i que la societat en general no abaixi la guàrdia perquè de casos n’hi ha, i n’hi ha molts. També, i no ho neguen pas, perquè s’està cribrant molt més. L’hospital ja té preparada una zona de semicrítics de Covid. Les fonts consultades han explicat que malgrat que encara no és evident quan s’incrementaran els casos hospitalitzats, sí que hi ha la certesa que la pressió hospitalària, ara baixa, tornarà a pujar i hi haurà quadres més greus dels que hi ha hagut fins ara en la segona onada de la pandèmia.

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Relacionat

Un nou cas fa pujar a sis els ingressats per coronavirus a l’hospital

Per això reclamen que abans que l’activitat no sigui encara més frenètica, i vist que la propagació del virus creix i cada dia cal confinar personal -que no vol dir que necessàriament estigui contagiat, també pot ser, queda clar, per ser contacte d’un positiu-, es procedeixi a fer els tests, que entre altres coses hauria de permetre saber, també, quants d’aquells que tenien anticossos que els feia immunes a la malaltia, o de més complicat contagi, els mantenen o no. I quants professionals han pogut passar la malaltia de manera asimptomàtica.

Etiquetes

Comentaris

Trending