Roses de tres dies

Les floristeries preveuen una bona diada de Sant Jordi alhora que les vendes seran esglaonades des d’aquest divendres i fins diumenge

El Sant Jordi 2023 durarà tres dies. Almenys per a les floristeries. Els comerços dedicats a comercialitzar la rosa -des de la més tradicional a la que no ho és tant- esperen tenir una bona diada. Sobretot si el temps acaba acompanyant per molt que la pluja calgui. Per molt bona que sigui la diada, i per molts dies que s’allargui, no esperen en general vendre molt més que els bons anys. “Serà una venda esglaonada”, reconeixen.

En efecte, aquells centres de treball, per exemple, que estan acostumats a lliurar roses als seus empleats -fonamentalment a les empleades encara- i que no treballen durant el cap de setmana, avancen la compra de la rosa i l’entrega a la seva destinatària a aquest divendres. També algunes escoles ja s’hi posaran aquesta mateixa jornada. Malgrat que el Sant Jordi, evidentment, s’escau en 23 d’abril, és possible que el dia fort, almenys a nivell de venda de roses, sigui el 22. És a dir, aquest dissabte.

La rosa tipus enguany, una mica més cara que el Sant Jordi passat, costarà al tomb de 6 euros. Sempre n’hi haurà algunes de més barates i en funció dels detalls que s’hi posin, de com s’engalani la flor, el preu puja

Les comandes fetes per les floristeries als seus proveïdors, en la majoria de casos, segons els establiments consultats, s’han avançat uns dies i han tirat llarg. Potser una mica més que els darrers anys. A més, el producte s’ha de conservar bé per allò que es deia: l’esglaonament de les vendes. Hi ha d’haver flor fresca per a tres dies. Fins i tot hi ha alguna persona que ja ha anticipat l’adquisició formal. Empreses o centres escolars, han fet encàrrecs.

A través de les escoles es posaran en venda milers de roses. Milers. Uns quants. (I també a través d’entitats, de col·lectius professionals, i la venda directa i al detall, és clar, que és la que dóna més marge de benefici als comerços especialitzats).Les floristeries, avui per avui, no estan associades en cap gremi. Ho havien estat. I, justament, el fet que les escoles hagin d’acudir a la intermediació d’una botiga oficial és una herència, positiva, d’aquell gremi que hi va haver.

IMG 7298
Roses de diversos tipus en la càmera frigorífica d'una floristeria del nucli antic d'Andorra la Vella.

Abans, els integrants de les associacions de pares acudien a comprar directament les roses a Catalunya i les passaven d’estranquis per la frontera. Ara no és el cas. Tot correcte, tot legal. I una mica més car que l’any passat. La rosa tipus enguany costarà al tomb de 6 euros. Sempre n’hi haurà algunes de més barates i en funció dels detalls que s’hi posin, de com s’engalani la flor, el preu puja. La rosa vermella continuarà sent la reina. Però les floristeries cada any miren de buscar novetats amb els seus proveïdors. Al Principat no és descabellat fer petits rams amb tres roses, una per cada color de la bandera nacional.

Encara que no ho semblin, la immensa majoria de les roses que es posaran a la venda seran naturals. Moltes, però, tintades de tal manera que semblen de vellut, de paper, o d’un altre material. Fins i tot n’hi ha de bigarrades, de colors mesclats, esglaonats com s’espera que serà aquest Sant Jordi. Les roses -i la seva venda- s’estendran almenys durant tres dies. Un dels Sant Jordi més llargs. Coses del calendari.

IMG 7336
Detalls de Sant Jordi amb rosa natural incorporada ja exposades en una floristeria del nucli antic de la capital.

 

Comentaris (5)

Trending