Robots per ensenyar a pensar

El Centre de Formació Professional d'Aixovall acull la tercera Jornada de robòtica educativa perquè els docents comparteixin experiències d’èxit

Comentaris

La robòtica pot tenir molts avantatges si es fa servir bé: des de la motivació de l’alumnat fins a l’entrenament de la perseverança. Serveix per despertar les vocacions STEM (acrònim en anglès de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques ) entre els escolars. Però abans cal que els docents dels tres sistemes estiguin preparats per difondre els coneixements tot intercanviat experiències. Una seixantena participen aquest dimarts al Centre de Formació Professional d’Aixovall, en la 3a Jornada de robòtica educativa.

Es tracta d’una activitat emmarcada en les accions que el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior organitza per a promoure l’intercanvi d’experiències entre els docents dels tres sistemes educatius d’Andorra.. La robòtica educativa serveix per desenvolupar certes competències a l’aula, que serien més complicades d’aconseguir amb altres activitats. Aquesta sèrie d’activitats poden anar des d’infantil fins a la universitat i es fomenten al voltant d’un robot  que permet practicar alguns aspectes com les matemàtiques, la física, la programació, l’art i la creativitat. 

El director de Formació Professional, Formació General de la Vida i Innovació Tecnològica del ministeri, Xavier Campuzano ha explicat que "l'objectiu principal és divulgar entre els docents aquesta utilització de la robòtica com a eina per assolir altres fites pedagògiques. No estem parlant de robòtica industrial, aixó és una altra cosa. Això és robòtica educativa que vol dir  que utilitzem els robots i les eines informàtiques per programar-los i transmetre als alumnes un canvi de forma de pensar". Hi participen docents des de maternal fins a batxillerat i cobreix tots els nivells d'escolaritat. Es fan tallers i una ponència. Des del ministeri es vol augmentar la partida destinada a robòtica en el pressupost de l'any vinent amb uns packs dissenyats per a cada nivell educatiu -de maternal fins a sisè- ja que les eines i els robots són diferents segons el curs.

La robòtica, a nivell general, permet treballar a l’escola a partir d’una metodologia de projectes amb un treball fortament cooperatiu tot potenciant l’esperit innovador i emprenedor. D’altra banda, ajuda a entendre l’aplicació de les matemàtiques i la ciència a l’entorn real i a vivenciar la programació com un llenguatge de comunicació, facilitant-ne així la comprensió. Així mateix, és una eina que ajuda els alumnes a despertar i potenciar la seva creativitat i la seva capacitat d’innovació, proporcionant experiències que són molt gratificants i pràctiques. Paral. lelament, podem interrelacionar de manera interdisciplinària els continguts d’àrees de coneixement ben diverses i aprofundir en l’expressió oral i escrita si fem elaborar informes, crear contes i exposar-los en públic.

Portar la robòtica a les aules implica necessàriament canvis metodològics i conceptuals

Durant la jornada de treball s'ha explicat als docents que portar la robòtica a les aules implica necessàriament canvis metodològics i conceptuals que obliguen a modificar paradigmes educatius preestablerts en les ments i hàbits metodològics aplicats en la transmissió de l’aprenentatge. Comporta, també, dissenyar una línia de treball que tingui com a objectius utilitzar eines engrescadores i intuïtives que afavoreixin el desenvolupament de les capacitats dels alumnes, desenvolupar els processos d’aprenentatge a partir de la resolució de situacions problemàtiques reals i lligades en el seu propi entorn i plantejar reptes i discutir les possibles estratègies per a arribar a solucions utilitzant el mètode científic.

Les dues anteriors edicions de la jornada de robòtica educativa han servit per a promocionar projectes tecnològics a les escoles que, més enllà del treball de la robòtica i la programació per part dels alumnes, han ajudat a treballar altres parts del currículum mitjançant els robots, motivant així molt més als alumnes. Com a novetat enguany s’ofereix també un ‘Speaker’s corner’ on es presenten casos d’èxit realitzats a diferents escoles del país, com ara el projecte de Canillo TV, la inserció de la robòtica educativa al currículum de 1a Ensenyança i un projecte de robòtica, enginyeria i electrònica de Batxillerat. No es descarta que la quarta edició es realitzi el mes d'octubre de l'any vinent i lligar-la amb reptes que haurien de dur a terme els docents.

Comentaris

Trending