El riu és meu (by Canillo power)

Durant dies un tractor ha estat instal·lat al llit del Valira d’Orient, al bell mig de la parròquia canillenca, per tal de submnistrar aigua per regar els camps de tabac de la zona

A segons quines parròquies, com a molts pobles d’arreu, la llei (o les normatives) hi són perquè les compleixin els veïns. Però un mateix pot fer la vista grossa. Més si l’administració juga amb la teva samarreta. Almenys aparentment, és clar. Durant dies un tractor ha estat instal·lat al llit del riu, el Valira d’Orient, al bell mig de Canillo. Els de cal tal hi posen l’eina i de cal dallonses poden així regar el tabac.

No cal tenir conduccions ben fetes ni res que s’hi assembli si es pot col·locar el tractor allà mateix i així que bombi l’aigua i amb un parell de tubs de cert calibre i unes aixetes, quatre rosques i una mica d’enginy es fabrica el dispositiu infal·lible per xuclar que aquest any baixa, perquè a Andorra d’aigua poca o molta n’hi ha, però no pas en escreix ni encara menys amb l’abundància d’altres moments.

El tractor en qüestió ha estat col·locat en aquell punt dies i nits senceres. Unes quantes jornades. Fins ben poc. Aquest dimecres l’Altaveu, davant el neguit d’uns ciutadans del país, va fer arribar la imatge que acompanya aquestes línies amb el prec que el ministeri de Medi Ambient i Agricultura valorés si el dispositiu era normal, complia la normativa, generava un impacte que no toca… En fi, que hi digués la seva.

Davant la consulta a Medi Ambient i Agricultura de si era normal i autoritzat que la màquina estigués al bell mig del riu, una vintena d’hores després arribava la resposta: “Comunica el ministeri que ja s’ha retirat el tractor de la zona.” Xim pum

Certament, en altres èpoques potser hauria estat una imatge normal. Sia dit de passada, no és el primer tractor que bomba aigua enmig del riu cap a un camp de tabac. Però aquestes alçades de l’agost del 2023, hi hauria coses que sembla que ja no haurien de poder ser. I, en tot cas, la pregunta, el neguit, s’ha elevat al ministeri en qüestió. El que semblava que per una qüestió de tutela (rius, cabals ecològics, tabac) havia de tenir potestat i autoritat per respondre.

Una vintena d’hores després de la petició, la resposta era servida. “Comunica el ministeri que ja s’ha retirat el tractor de la zona.” Xim pum. I tan amples. A aquestes alçades de l’agost del 2023 continua tot igual. Hi ha qui fa i qui desfà i quan se l’enganxa amb els pixats al ventre, marxa enrere i tal dia farà un any. I la ciutadania es demana. ¿És normal que un tractor pugui estar xuclant aigua enmig del riu durant dies? “Suposo que no es pot”, respon el mateix veí que es fa les preguntes.

I encara es posa més preguntes. O afirmacions. El tractor contamina dins el riu, perquè hi ha estat nit i dia. I si perd oli, i si perd gasoil. I potser els fums que van directament a l’aigua. I, a part, té algun tipus d’autorització un tractor privat per abastir una plantació privada per envair zona pública comunal com pot ser una llera i un riu. Vaja, que si en lloc de ser de cal Pirot o de cal Batista, per posar dos exemples triats a l’atzar, es tractés de cal Collons o de Cal Porronxo, un altre gall cantaria. ‘Canillo Power’.

Comentaris (42)

Trending