Les queixes veïnals que van portar a un arsenal de droga al Pas

La fiscalia demana nou anys de presó i 60.000 euros de multa per al resident barceloní que s’havia convertit el 2018 en un dels principals proveïdors de marihuana i haixix a la localitat encampadana

Les queixes veïnals a l’edifici Lake Placid, al Pas de la Casa, per la ferum a droga que desprenien massa passadissos del bloc van acabar portant a la detenció, el gener del 2019, d’un jove barceloní temporer de llarga durada que entre un parell de pisos i un box, aquest a l’edifici de marres, que guardava tot un arsenal de droga. Marihuana i haixix, però també pastilles d’èxtasi en gran mesura. S’havia convertit en un dels principals proveïdors de la localitat. Pister, monitor d’esquí i discjòquei coneixia com pocs la nit del Pas. La fiscalia li demana nou anys de presó i 60.000 euros de multa.

“He errat, he errat molt”, “reconec els meus delictes, però no els dels demés; mai hauria pensat que això fos tan punible”, són algunes de les frases que ha pronunciat l’acusat en el torn de l’última paraula. Fa un any i mig llarg que és a la Comella. Té 37 anys i quan va ser arrestat en portava una desena que feia temporada hivernal a les pistes del Pas. Un de tants temporers que a l’hivern treballen a Andorra i a l’estiu, a Eivissa, on hauria adquirit a bon preu l’assortit de pastilles que la policia li va trobar en un box-traster que tenia llogat al Lake Placid.

-

Relacionat

Empresonat un distribuidor d’haixix i marihuana que actuava sobretot al Pas de la Casa

El president de la comunitat de veïns del moment, que ha assegurat davant el Tribunal de Corts que ha jutjat el processat que mai l’havia vist vendre droga i tampoc sospitava que ho fes, ha explicat que va ser arran de les queixes veïnals -“dins de casa cadascú que faci el que vulgui, però fora als passadissos… no és normal que nens de sis o set anys ja sabessin diferenciar entre l’olor de tabac i el de droga”, ha explicat- que es van acabar fent unes gravacions que va permetre veure dos homes que s’intercanviaven droga. Cap d’ells era l’acusat, però les indagacions de la policia, segons que ha explicat un dels agents que hi va intervenir, van portar a l’ara processat.

La policia va comissar en dos pisos diferents i un box més de sis quilos de droga, a parts gairebé iguals entre ‘maria’ i haixix i 190 pastilles d’èxtasi que l’acusat diu que va comprar a Eivissa

“Porto molt de temps a la presó, m’està costant tota la vida, física i mental, i les relacions socials. He fallat, ja no només a mi, sinó a la meva família, a la meva parella, als meus amics…” La representant del ministeri fiscal ha retret a l’acusat i a la defensa la humanització que s’ha volgut fer del ‘negoci’ que suposadament l’acusat tenia muntat. De fet, la policia sospita que l’home, que tenia un bon bagatge esportiu com a monitor de competició de neu i que feia de DJ resident en un parell de locals del Pas com a mínim, s’hauria quedat amb la ‘cartera de clients’ una vegada es va desmantellar, la primavera del 2018, el denominat ‘supermercat de la droga’ que dirigia el fugat ‘valenciano’.

Sia com vulgui, l’acusat ha reconegut que venia marihuana i haixix, i també pastilles d’èxtasi. Però ha negat rotundament que hagués comercialitzat o consumit cocaïna. De fet, la seva defensa ha considera exagerat tant el relat de la fiscalia com la seva petició de pena. El temporer empresonat ha explicat que un company de pis es dedicava a vendre droga i així va descobrir com guanyar diners d’una manera fàcil i ràpida. I que, justament, era aquesta necessitat de fer diners el que el va empènyer a introduir-se en el món del tràfic. Segons l’acusat, des de l’octubre del 2018. La policia té indicis que com a mínim des del 2017 ja estava immers en el ‘negoci’.

discjoquei
El processat feia de discjòquei en diferents locals del Pas.

¿Què movia l’acusat a fer diners amb la venda de la droga? Segons que ha explicat, que havia de mantenir el seu pare, que de fet vivia en un pis en el mateix edifici on residia ell al Pas i dels quals n’abonava els dos lloguers, i que havia de fer diners per poder aconseguir portar de la República Dominicana, des d’on no feia pas gaire que havia arribat el seu progenitor, una germana menor que llavors hi tenia i que ara viu en un centre tutelat per la Generalitat de Catalunya. La fiscalia no ha donat excessiva credibilitat a aquest argument encara que ha admès que “com a línia de defensa està bé”.

El processat assegura que va veure en el tràfic, que no pensava tan penat, una manera ràpida de fer diners per poder repatriar una germana menor seva des de la República Dominicana

Certs comentaris de la fiscalia han indignat la defensa, que demana que la pena que s’imposi al seu patrocinat no superi els quatre anys de presó dels quals, com a molt, dos de ferms. De fet, per fer-ho fàcil, la representació lletrada del processat reclama que sigui quina sigui la condemna que s’imposi, la que hagi de fer efectiva no vagi més enllà dels dos anys, amb la qual cosa, després de l’estiu, l’home podria deixar el centre penitenciari. Expulsat per sempre més del país, això sí. La defensa també ha al·legat que el seu client no pot pagar de cap de les maneres els 60.000 euros de multa que se sol·licita, i que ha demanat que es rebaixi fins a 3.000 euros. I ha mantingut amb fermesa que si bé vendre droga “no és una forma admirable” d’aconseguir diners, en el moment pertinent va ser la via que el processat va trobar per intentar aconseguir la “lloable” missió de treure la seva germana petita, que no coneixia, de la misèria.

El fet que no conegués la menor ha estat un dels elements que la fiscalia ha retret per restar valor al motiu que hauria empès l’acusat a traficar. Però la defensa ha recordat que “la família cadascú la maneja com la maneja”. I igual com ha assegurat que el seu client mai va vendre cocaïna i que consumia quan baixava de festa els dilluns per la nit a Barcelona -enduent-se alguna de les pastilles que l’estiu anterior havia aprovisionat a Eivissa- ha ha hagut d’acabar admetent que el processant no va col·laborar pas gaire en la investigació. De fet, algunes de les explicacions donades pel processat han tret de polleguera el president del tribunal, Josep Maria Pijuan, que ha retret a la defensa que “no ens vinguin a demanar beneficis” quan el que explica “és un insult a la intel·ligència”.

-

Relacionat

El 'camell del Pas': assortidor de diversió global

Sia com vulgui, a l’acusat, que ha demanat als magistrats que usin l’ètica i la moral que integren el terme justícia per jutjar-lo, quan se’l va detenir se li van comissar 3.290 grams de marihuana, 3.042 grams d'haixix, 190 pastilles d'èxtasi amb un pes de 66 grams, 150 grams de metamfetamina, 1,75 grams de metamfetamina en cristall, 3,2 grams de cocaïna, 2,36 grams d’heroïna, diversos estris per a la venda al detall dels estupefaents i 9.070 euros en efectiu que tenia amagats rere un moble. Menys la cocaïna, l’heroïna i la metamfetamina, va haver de reconèixer que la resta era seu.

L’home, treballador a pistes, monitor de nivell d’esports de neu i discjòquei en diferents locals del Pas era molt conegut en els ambients nocturns i en el món dels estupefaents ‘tous’

“Li deuria anar bé el negoci”, han vingut a dir tant la fiscal com el president del Tribunal de Corts per les quantitats que tenia emmagatzemades. L’acusat hi ha tret ferro. Havia cultivat unes plantes al jardí de casa, a Barcelona, i van donar el que van donar. La ‘maria’ la venia a entre sis i set euros el gram. “Deuria ser de molt bona qualitat”, s’ha exclamat Pijuan recordant que per norma, la marihuana al Principat se sol vendre a un preu mitjà de cinc euros el gram. Al Pas, almenys la temporada hivernal 2018/2019, l’acusat era ben conegut entre l’ambient.

“Venia de tot”, haurien explicat alguns testimonis. Avui, però, no s’han presentat. La majoria eren compradors, clients-amics de l’acusat. Consumidors que al seu dia van acceptar una petita condemna per la via del judici ràpid i que avui no volien, de cap de les maneres, que una relliscada, ni que fos petita, els tornés a posar en problemes. L’acusat està cursant l’accés universitari encarat a estudiar Dret. Ha assegurat que ara té clar que es va equivocar i que vol ajudar a que ningú més es trobi en una situació com la seva. La presó l’hauria fet reflexionar. La petició de nou anys de la fiscalia, més encara.

Comentaris

Trending