Quan compartir un porro pot sortir molt car

El Tribunal de Corts jutja per haver compartit una cigarreta de marihuana amb dos menors un home amb una evident discapacitat, vell conegut de la policia i la Justícia, i que ja porta prop d’un any a la Comella per aquest fet

No és el primer cop que trepitja la Comella. Al contrari, ja té, de fet, diverses condemnes prèvies per delictes vinculats a la droga, tant al consum com per compartir-la. Fins i tot, en algun cas, per haver col·laborat en la venda. L’home, però, també té una evident discapacitat fruit d’un gravíssim accident de trànsit sofert fa anys. Malgrat això, ara fa gairebé un any que torna a estar a la Comella, ja que se’l va enxampant fumant una cigarreta de marihuana amb dos menors. La fiscalia demana tres anys de reclusió en un judici que s’ha hagut de suspendre per l’absència de testimonis claus.

L’acusat és un vell conegut tant de la policia com dels tribunals. I, també, dels penitenciaris. Fa anys que es veu implicat en afers vinculats a la droga, principalment a la marihuana, de la qual és habitual consumidor. Quan estava en llibertat, era habitual veure’l fer autostop per baixar cap a la capital i passar-se bona part de la jornada deambulant pel centre del país. Des d’octubre passat, però, tornar a estar a la Comella.

El motiu? Uns agents de policia el van enxampar mentre fumava marihuana amb dos “coneguts” a Andorra la Vella. El problema és que tots dos, un noi i una noia, eren menors. I això eleva, segons el Codi Penal, la gravetat dels fets. El processat ha reconegut que “els vaig convidar a fumar”, però també ha afirmat que “no sabia que eren menors”. En la intervenció, també se li van localitzar 0,6 grams de la mateixa droga.

Dos pèrits, un psiquiàtric i un altre psicòleg, han posat en relleu a la vista que el processat “no té capacitat de saber que no ha de fer certes coses” fruit del “dany cerebral” patit ara fa uns anys en un brutal accident de trànsit

Des de llavors, l’home es troba a la Comella. Es va optar per enviar-lo allà al·legant tant les condemnes anteriors com el perill de reiteració de delicte. Per tant, ja gairebé onze mesos. Gairebé un terç dels tres anys de reclusió que li demana la fiscalia com a presumpte autor d’un delicte de cessió de droga tòxica a menor d’edat.

Al judici, de fet, ha quedat força clar que la cigarreta de marihuana la va confeccionar ell i que els va oferir als dos joves. Ara bé, un dels dubtes que es mantenen és si ell sabia l’edat del noi i la noia. La fiscalia, justament, ha assegurat que tots dos havien explicat en les seves declaracions prèvies que sí. I, per això, era tan important el seu testimoni a la vista.

A l’hora de la veritat, però, ni un ni l’altre eren a la seu de la Justícia. El president del Tribunal de Corts ha optat per suspendre la vista i intentar localitzar-los a tots dos. En el cas de la noia, s’ha pogut parlar amb ella i tenia un motiu relativament justificat. En el cas de l’altre noi, no ha estat possible. Per això, el magistrat ha demanat que se li obre procediment per incompareixença, fet que “és delicte quan tenim una causa amb pres”.

També estaven cridats a la vista dos agents de policia que van participar en la intervenció. En el seu cas, es troben de vacances. Vista la situació, el tribunal ha optat per ajornar la vista uns dies, ja que es considera que els testimonis d’uns i altres pot ser decisiu per a la resolució final. Especialment a l’hora de determinar si el processat realment era conscient de l’edat de les dues persones amb les quals va compartir el porro.

L’agent que sí ha declarat ha volgut posar en relleu, davant les preguntes de la fiscalia, que la fisonomia dels dos nois, especialment la del jove, difícilment podia fer pensar que tinguessin 18 anys o més. Ara bé, aquí hi ha un altre punt que caldrà tenir en compte: les condicions mentals, psicològiques i psiquiàtriques de l’acusat, sensiblement afectades pel gravíssim accident de trànsit sofert ara fa uns anys.

A la vista ha declarat, per un costat, un pèrit psiquiàtric que ha estat força contundent a l’hora d’assenyalar que el processat “té una manca de consciència de les conseqüències dels seus actes; no té capacitat de discernir que no hauria de fer certes coses”. Per la seva banda, el psicòleg que l’ha atès al centre penitenciari també ha posat en relleu el gran dany cerebral que encara pateix. La defensa de l’acusat ja ha deixat clara la voluntat d’intentar aprofitar aquesta circumstància en favor del seu patrocinat i reclamar-ne l’absolució.

Comentaris (4)

Trending