Unes proves d’altura

(AMB VÍDEO) Els catorze funcionaris de policia que aspiren a accedir al grup d’intervenció (GIPA) estan duent a terme aquesta setmana una convivència de cinc dies en què han de superar reptes programats i d’altres de sorpresa

Els catorze funcionaris de policia que aspiren a accedir al grup d’intervenció (GIPA) estan duent a terme aquesta setmana una convivència de cinc dies en què han de superar reptes programats i d’altres de sorpresa. Aquest dimarts, per exemple, els toca un repte d’alçada, les proves en vertical. Pujar i baixar, per exemple, de l’escala més alta de què disposen els bombers. I de fer-ho de la millor manera i amb el mínim temps possible.

El camió escala s’ha plantat a l’exterior de la caserna central dels bombers. Diversos agents del cos d’extinció col·laboren en les proves sota l’atenta mirada del cap del grup i del màxim responsable de l’àrea on s’integra el GIPA. També agents de circulació estaven per a l’ocasió per regular el trànsit per aquella zona si esqueia. I de tant en tant sempre passa algun que altre vehicle, ni que sigui despistat, i calia donar-li pas.

Dos agents del GIPA en plena operació.

Relacionat

La policia busca ‘homes de Harrelson’ gairebé una dècada després

Encara que no ho sembli, pot molt ben ser que un policia hagi d’acabar enfilant-se en una escala com aquesta que servia aquest dimarts d’entrenament selectiu. Per exemple, en el cas d’un segrest en una torre. Totes les situacions són bones, per molt lamentables que semblin, per posar a prova aquests funcionaris de policia, la majoria provinents de l’àrea de seguretat ciutadana i proximitat. En molts casos, policies que havien estat, també, a l’entorn del grup de suport al manteniment a l’ordre (GSMO). 

Mentre algun dels companys pujava escala amunt, altres dels aspirants al grup -hi ha quatre places en joc, el que suposarà duplicar de fet el nombre d’efectius actual- reposaven a l’exterior de la caserna central, com si de militars al campament es tractés. Però una mica aquesta setmana s’ha dissenyat d’aquesta forma. Com unes convivències tipus militar perquè els catorze funcionaris hagin de viure qualsevol mena de situació.

IMG 4320
El camió escala dels bombers parat per tal que els policies poguessin realitzar les proves.

I és que els integrants del GIPA han d’estar a punt no només físicament sinó també a nivell mental. I han d’estar entrenats per treballar sota una pressió màxima minimitzant el risc d’errar-la. Tots els els funcionaris que s’han presentat al procés de selecció ja porten alguns anys al cos -la darrera promoció quedava fora de qualsevol possibilitat de concórrer al concurs- però són relativament joves. Feia molts anys que no es convocava un concurs per trobar integrants per aquesta unitat i això ha fet aixecar certa expectativa. 

Un agent del GIPA en una operació real.

Relacionat

Catorze aspirants per a quatre places del grup d’intervenció de la policia

El GIPA havia arribat a tenir entre dotze i quinze efectius en el seu moment de màxim esplendor. Però es va anar deixant perdre capacitat al grup, es va anar apostant per altres unitats, i cada cop el GIPA s’ha quedat no només més curt d’efectius sinó de recursos. De tota mena de recursos. El concurs per dotar de quatre efectius el grup hauria de servir de punta de llança per recuperar terreny perdut.

Comentaris

Trending