Els problemes sexuals, els grans oblidats de la salut mental

La Covid-19 també ha tingut una afectació colateral en les relacions íntimes i, sobretot, en aquest àmbit de les dones, però costa molt que arribin a consulta

En un context on s’està començant a exposar i donar a conèixer la salut mental des d’una nova perspectiva, la sexualitat continua sent tabú. Sobretot, tots aquells problemes que afecten la dona i que s’han normalitzat al llarg del temps. Per tant, l’estigma existent fa que aquelles persones que es troben amb certes dificultats que es poden tractar perfectament amb un psicòleg acabin per no arribar mai a una consulta.

La Covid-19 no ha deixat tampoc tranquil·la la sexualitat. De fet, no ha afectat directament, però la presidenta del Col·legi de Psicòlegs, Sílvia Palau, explica que “veiem que la manera de relacionar-se, de buscar parella efectiva, ha canviat, i ara és a través de xarxes, o de la tecnologia”. A més, s’han trencat moltes parelles, i la inseguretat i la baixa autoestima han agafat el timó de moltes persones que se sentien estables en aquest sentit.

Sumat a això, el tabú que representa la sexualitat, i encara més els problemes que es tenen en aquest àmbit, continuen passant desapercebuts en un moment on l’ansietat i la depressió estan fent-se càrrec de tot. Palau afirma que “ens trobem amb una societat a qui li costa com acceptar la sexologia, i també les patologies que afecten la nostra autoestima i que afecten la forma de socialitzar, com la disfunció erèctil o el vaginisme”. Els tabús costen sempre més de trencar que de crear, i encara més costa que algú que tingui una patologia d’aquestes característiques acudeixi a la consulta.

Pel que fa a la sexualitat femenina, a més, el tabú es multiplica, almenys, per dos. Al llarg dels anys s’han anat normalitzant situacions que estan lluny de ser normals, i que costa molt fer entendre a les dones que es poden tractar i que tenen solucions. “Treballem molt la disparèunia, o el dolor a l’hora de mantenir relacions sexuals, que s’ha interioritzat que s’ha de suportar”, explica Palau, “però una cosa primària que tenim els éssers humans no està per causar-nos dolor, i hem de trencar aquesta barrera”. Les dones que es troben amb aquest problema, indica Palau, “tenen vergonya”. També es crea aquesta situació amb l’anorgàsmia, “hi ha dones que no coneixen el plaer”. En definitiva, hi ha molts mites i costums que s’han de trencar, i molta salut mental per explorar.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending