Princesa de Lòria

Sant Julià rep la visita de Léa de Bèlgica, una de les membres de la reialesa europea que dona més suport a les entitats socials i que promou més activitats en aquest àmbit

Comentaris

La princesa Léa de Bèlgica ha visitat el comú de Sant Julià de Lòria en el marc d'una visita privada al país. Els cònsols Josep Majoral i Mireia Codina  l'ha rebut a la Casa Comuna on ha signat el llibre d'or. La princesa també ha visitat l'església parroquial, on ha estat rebuda pel rector Pepe Chisvert, i Naturland.

Visita reial a Sant Julià de Lòria. Léa de Bèlgica és una de les princeses més implicades en els temes socials. Ha impulsat l'Associació de Dones d'Amèrica Llatina i és membre del comitè de la vetllada anual 'La nit de les neus' que se celebra a Crans-Montana (Suïssa).

L'any 2006, amb el seu marit, va crear el fons d'ajuda Príncep i Princessa Alexandre de Bèlgica que col·labora amb totes les entitats socials. Cada any s'organitza una gala per recaptar fons. El Nadal de 2021 va anar a Rochefort i a Limbourg per portar joguines i llibres, als infants de les dues poblacions afectades per unes greus inundacions. En els diversos actes que presideix s'ha mostrat preocupada per l'atur juvenil i pels problemes dels adolescents. Considera que la sèrie Netflix Squid Game és molt tòxica,

Léa de Bèlgica també participa en la gestió de la Fundació Cardiològica Princesa Lilan. Nascuda a Brussel·les l'any 1951 amb el cognom Wolman, es va casar el 14 de març de 1991 al Regne Unit.  Ha estat la darrera en ser princesa per matrimoni. Vuit mesos després es va abolir la llei que ho permetria. Després de viure a Rhode-Saint-Genèse, ara ho fa a Humain. 

Durant la seva visita a Sant Julià, la princesa també ha visitat l'exposició 'L’art de la talla de fusta i els seus artesans'La mostra té com a objectiu la divulgació d’aquest art popular pràcticament desaparegut i que és part del nostre patrimoni etnogràfic. Es vol retre homenatge als artesans que el van treballar, especialment als lauredians ja que a la parròquia n’hi ha un important testimoniatge.

En concret, a sis artesans: Pere Areny conegut com 'el Moxellaire', un agricultor que fabricava i tocava gralles, Ramon Gispert, també agricultor de Certés conegut pels seus esclops, Josep Granja, pastor i ramader que musicava salers, Francesc Rossell, especialista en la confecció de mobiliari tradicional, Bonaventura Naudi, tallista professional -i pare del president de la Germandat de Sant Sebastià, Enric Naudi-, i Josep Maria Canal, fuster i l'únic de tots ells que està en vida i resident a la parròquia laurediana.

La visita de la princesa respon a una invitació de Nicole Grignon, resident a Juberri, i presidenta de la Fundació Téléthon Andorra. Gràcies a la seva iniciativa, els terrenys que hi al costat del seu habitatge, acullen un parc temàtic, on les representacions artístiques d'Àngel Calvente conviuen amb reproduccions fidedignes de tota mena d'animals com una guineu, goril·les o un tiranosaure. Aquesta instal·lació, molt visitada pels turistes, serveix de complement a Naturlàndia.

Comentaris (6)

Trending