Relleu energètic al Consell General

La reforma educativa, les begudes energitzants i la creació d’un CAR són alguns dels temes que han centrat l’atenció de les comissions legislatives del 22è Consell de Joves que es duen a terme al Consell General

Durant aquest matí s’han desenvolupat les comissions legislatives del 22è Consell dels Joves amb fructuoses reflexions individuals i col·lectives d’alumnes de secundària de nou centres educatius d’Andorra. Amb els valors democràtics i parlamentaris que habitualment copen el Consell General, els adolescents han pogut mostrar els seus dots d’oratòria i debatre sobre algunes proposicions de llei en relació amb l’educació, la violència, la salut i l’esport que acabaran de consolidar públicament el pròxim 10 d'abril.

El matí d’avui s’ha assemblat a una sessió parlamentària del Consell General. Les tres reunions s’han desenvolupat en un ambient col·laboratiu i distès, amb la presència d’entre nou i deu representants dels joves de secundària en cadascuna d’elles, acompanyats de dos consellers de la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports que exercien de moderadors d’aquesta mena de debat parlamentari. “Són proposicions que els alumnes han tractat des de fa molt temps, i el fet que es puguin debatre al Consell General, encara que sigui el dels joves, els dona una visibilitat important”, conclou Maria Àngels Aché, consellera de Concòrdia i secretària de la sindicatura.

La primera de les propostes dels alumnes ha involucrat a la reforma educativa. Els joves creuen que l’horari actual de les escoles ha de canviar, i opten per una compactació horària dels dos torns que deixi una jornada intensiva de sis hores. “Hem treballat una llei sobre la reforma educativa per modificar els horaris. Primer presentem la llei, intentem escoltar diferents punts de vista fins a arribar a un acord que ens permeti tenir la llei definitiva”, ha explicat Ingrid Lasheras, alumne del Lycée Comte de Foix i una de les participants en la comissió. També han incidit en modificar la metodologia dels treballs per dur a terme activitats “més vivencials” i que es fomenti obrir el ventall de l’oferta dels oficis per explicar les alternatives professionals que es poden trobar en un futur.

Els representants dels més joves han pogut esmorzar al Consell General.
Els representants dels més joves han pogut esmorzar al Consell General.

L’esport ha estat l’objecte d’estudi de la segona comissió. Hi ha inquietud entre els joves per a fer efectiva la creació d’un centre d’alt rendiment (CAR) que professionalitzi els esportistes andorrans. “Ho proposem perquè els joves puguin ser millors en els seus esports i perquè l’esport andorrà sigui més internacional”, ha reconegut Martí Torres, de l’Agora Andorra International School.

D’aquesta qüestió han sorgit diverses opinions, algunes favorables i altres no tant: “Quan ja acabaven, s’ha plantejat com es podria fer realitat aquest projecte i els costos econòmics derivats de tot plegat. Hi ha hagut una mica de retrocés amb tot plegat, i ara s’estan plantejant de si realment cal tirar endavant o no aquest centre”, ha destacat Marc Magallon, vicepresident de la comissió legislativa. El conseller ha volgut destacar que “ha estat un debat molt enriquidor i interessant” i remarca el treball de preparació que s’ha fet des de totes les escoles.

La tercera comissió s’ha centrat en la salut dels més joves, que advoquen per restringir la venda de begudes energètiques. “Hi ha un descontrol massiu en la venda d’aquests productes. Hi ha menors de 12 anys que estan consumint aquestes begudes i és perjudicial per a la salut de tothom. Afecta al rendiment educatiu i també en l’entorn social”, ha defensat Maria Henar Ubiergo, de l’Escola Andorrana d’Encamp.

Les begudes energètiques, una de les grans preocupacions dels adolescents.
Les begudes energètiques, una de les grans preocupacions dels adolescents.

“Hem treballat la llei de prohibició i consum de venda de begudes energètiques als menors. Hem reformat una mica el que era la primera llei en brut, i després hem afegit articles. Les conseqüències legals només serien pels venedors, que pagarien 4.000 euros de multa, i es farien xerrades als centres educatius de primària, secundària i potser batxillerat”, afegeix l’alumna, molt conscienciada de les repercussions i els efectes secundaris que tenen aquests productes en la nostra salut.

Una reflexió que han compartit els consellers, com per exemple Sílvia Riva, del grup parlamentari demòcrata. “Són molt conscients que hi ha un perill per la seva salut. El consum d’aquestes begudes a les escoles és molt elevat i ha estat un debat força engrescador i enriquidor”, ha valorat. Riva també ha incidit en la diferenciació entre les begudes energètiques i les isotòniques, destacant que “aquí hi ha hagut controvèrsia entre quines poden ajudar al rendiment esportiu i quines són més perjudicials”.

Altres temes que han tractat durant el matí han fet referència a la proposició de llei sobre violència domèstica, les ajudes a famílies monoparentals o la flexibilitat horària i ampliació del permís de maternitat i paternitat. Els consellers de les comissions han volgut destacar la qualitat de les intervencions, on s’ha vist “un nivell de retòrica molt elevat” poc habitual d’adolescents en aquesta edat tan prematura, i la feina que s’ha fet amb els professors dels diferents centres educatius. “Hem intentat guiar-ho una mica amb preguntes molt obertes i ells mateixos s’han anat engrescant”, confessa Riva durant el descans entre comissions, al que han arribat "un pèl justos" davant la intensitat d'un debat que prosseguirà el pròxim 10 d'abril al Consell General amb una proposició de llei de tema comú i una altra de lliure.

Comentaris (1)

Trending