Pescar? Sí, però tornant el peix a l'aigua

L'èxit de la pesca sense mort d'alta muntanya a Encamp fa que el projecte es pugui expandir a altres parròquies

Comentaris

La bona acollida que ha tingut la descoberta de la pesca sense mort d'alta muntanya que va iniciar fa dos anys el comú d'Encamp a l'estany del Cubil fa que el projecte es pugui expandir a altres parròquies. El president de la Federació de Caça i Pesca, Josep Maria Cabanes ha dit que cal aprofitar la gran quantitat d'estanys que hi ha al país però ha reconegut que caldria comptar amb monitors.

Cabanes ha afegit que els estanys han de ser d'accés relativament fàcil i ha destacat que el treball conjunt que s'està efectuant amb el ministeri de Medi Ambient "és extraordinari". L'augment d'aquesta pràctica va fer que el Govern crees el passat mes de març un nou acotat de pesca sense mort: a l’estany segon de Juclà, en substitució de l’estany de les Canals Roges del Siscaró. La pesca sense mort es practica únicament mitjançant l'ús d'esquers artificials d'un sol ham, i l'ham ha de ser sense arpó o amb l'arpó xafat. Els exemplars capturats han de ser retornats vius immediatament a l'aigua.

Govern vol fomentar la pesca sense mort entre els més joves i per això en el cas de l'estany del Cubil s'han fet dues repoblacions. Cabanes opina que "és frustrant que els joves pescadors tornin a casa sense haver pescat res". Els peixos són un element clau per mantenir els processos naturals als ecosistemes aquàtics.

La pesca sense mort afavoreix que les poblacions de peixos habitin i es reprodueixin dins de l'ecosistema

La pesca sense mort afavoreix que les poblacions de peixos habitin i es reprodueixin dins de l'ecosistema. Aquesta pràctica també proporciona una oportunitat perquè més pescadors puguin gaudir d'una pesca de qualitat i també de quantitat. El dubte que hi pot haver en el cas d'aquest pràctica i si es produeix mortalitat durant la pesca sense mort. Generalment, s'assumeix que una vegada que el peix torna a l'aigua i es veu que se'n va nedant, sobreviurà, però no sempre és així.

La majoria de mortalitat sol passar després de que el peix hagi estat alliberat. Segons diversos estudis, la mortalitat associada a la pesca sense mort és de mitjana del 16% segons les dades de diversos estudis. Aquesta mortalitat, evidentment, depèn de diversos factors, com el sistema de pesca, la temperatura de l'aigua i el maneig que es fa al peix durant la captura i en el procés de tornar-lo a l'aigua.

Des de fa alguns anys, la pesca camina amb un altre rumb. Enrere va quedar la imatge de la cistella plena de peixos i d'arts poc respectuoses amb el riu i els seus habitants. Avui, allò que s'imposa és una nova política basada en l'ús sostenible dels recursos amb normes i actituds del pescador que pretenen, sobretot, conservar aquest patrimoni.

 

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending