Del Pere de cal Gastó al Pau de Gósol

Iñaki Rubio torna a les llibreries el 6 de setembre amb una crònica dels dies en què Picasso, al peu del Cadí, va concebre una de les seves pintures més rellevants -‘Les demoiselles d’Avignon’- i que, alhora, li comportarien una mena de transformació personal i artística

Després de. ‘Morts, qui us ha mort?’, Iñaki Rubio torna a les llibreries. Amb una altra crònica novel·lada o novel·la en forma de crònica. Aquest cop, l’autor de la intrahistòria o les mil i una històries que hi van haver al tomb de Pere Areny, de cal de Ransol, s’endinsa en la ‘vida pirinenca’ de Pablo Picasso. Rubio mira de refer el viatge que el pintor malagueny va fer fins a Gòsol i l’estada que va fer a l’Alt Berguedà per tal de concebre-hi una de les seves obres magnes: ‘Les demoiselles d’Avignon’.

La base de la història és ben sabuda. Com sabuda era també la vida i malaurats miracles, per dir-ho així, de l’últim home en ser condemnat a mort a Andorra. Iñaki Rubio, però, hi posa la seva salsa. La seva visió. La seva ‘investigació’, si es pot dir així. I transforma Pablo Picasso en Pau de Gósol, que aquest, el ‘Pau de Gósol’, és el títol del darrer treball de l’escriptor andorrà, que ja es pot precomprar a través de la pàgina web de l’editorial Comanegra, que té cura de l’edició de la crònica (“memorable” segons la pròpia editorial). ‘Pau de Gósol. Picaso al Pirineu’ arriba a les llibreries el 6 de setembre.

‘Pau de Gósol’ és el novè títol de la col·lecció ‘Espores’ de Comanegra, una nova línia per transmetre qüestions, problemes, experiències, històries de valor universal i que no caduquen. El llibre té un preu de 18,90 euros, 208 pàgines, manté una enquadernació rústica i té unes dimensions de 14x21 centímetres. Vaja, el mateix format i la mateixa concepció, fa o no fa, que ‘Morts, qui us ha mort’, però amb un 42% menys de pàgines.

rubio
Iñaki Rubio durant el pregó de la festa major de Gósol. | PERE TORRA / TWITTER

Com recorda Comanegra en la sinopsi de l’obra, “‘Les demoiselles d’Avignon’ de Pablo Picasso van néixer a París, però van ser concebudes a Gósol. Si algú dubta d’això, només cal que es capbussi en aquestes pàgines. Vet aquí la crònica d’una revelació artística i d’una transformació personal”. I en el recordatori s’hi afegeix que “el 1906, en un poblet de l’Alt Berguedà, al peu del Cadí, Pablo Picasso va transformar-se en Pau: Pau de Gósol. Es va fascinar per l’enigmàtica Hermínia, per les ‘pageses d’Andorra’ i per uns homes que semblaven fets de pedra i terròs. El viatge a Gósol era, a principi de segle XX, un viatge radical en el temps”.

Rubio escriu: “He tingut a les mans una rèplica del carnet català de Picasso. Secretament, he passejat per Gósol amb el carnet a la butxaca del pantaló i l’he tret quan ningú no em veia per imaginar com devia apuntar alguna cosa o esbossava un dibuix.” L’escriptor andorrà s’ha imbuït tant del llogarret berguedà que fins i tot fa pocs dies Rubio ha estat el pregoner de la festa major gosolenca. I allí, en el marc del pregó, el novel·lador de la història del Pere de cal Gastó defineix la transformació experimentada pel Pau de Gósol: “Picasso va arribar a Gósol com a vuitcentista i en va marxar amb el borrissol de la modernitat als seus pinzells.”

Etiquetes

Comentaris

Trending