La (pen)última carregada de carro

Mentre el Pas s’omple de francesos aprovisionant-se especialment de tabac i alcohol, molts residents i andorrans ‘buiden’ el Mercadona de la Seu davant el tancament perimetral de Catalunya

El Pas de la Casa s’omple de francesos i la Seu, d’andorrans. Coses de la malaurada era Covid i dels també malaurats tancaments, confinaments, per evitar la propagació del virus. Durant tot el matí, la localitat fronterera encampadana ha experimentat una bona presència de visitants. Compradors, vaja. Fer benzina i carregar el maleter amb cartrons de cigarrets i ampolles de pastís i tocar el dos. La sortida d’Andorra pel riu Runer s’ha col·lapsat només s’ha fet oficial que Catalunya també tanca.

Si no hi ha cap miracle diplomàtic que ho remeia, i no sembla que hi hagi de ser, a partir d’aquesta nit a les 10 només es podrà passar la frontera hispanoandorrana per a casos i situacions excepcionals. Així, almenys, durant quinze dies. Davant d’aquesta circumstància si el turista francès ha acudit al Pas de la Casa a adquirir tabac i alcohol -“i a Déu gràcies”, que diria algun botiguer-, el resident andorrà ha omplert el Mercadona urgellenc per deixar-lo sense fruita, ni verdura, ni producte fresc.

Testimonis presencials al centre comercial que queda a tocar de la rotonda que enllaça l’N-260 i l’N-145 han explicat que la presència de ciutadans residents al Principat que s’hi han aplegat a partir de les 3 de la tarda era més que nombrosa. De fet, des d’aquella hora i encara ara la sortida del país està col·lapsada. Hi ha pràcticament un parell de quilòmetres de cua per sortir. Cert que alguns són vehicles espanyols els ocupants dels quals, per exemple, han vingut al país a firar-se al Punt de Trobada. Però molts són cotxes andorrans d’excursió al Mercadona. Encara que no només.

WhatsApp Image 2020 10 29 at 17.24.46
Gent fent cua al Mercadona de la Seu aquesta tarda.

El que està clar és que els expositors de la fruita i la verdura i els productes carnis o similars del supermercat de la Seu s’han buidat des de mitja tarda. Els empleats han hagut de reposar fins on l’estoc els ha permès. En principi no hi ha d’haver problemes per al trànsit de mercaderies. Almenys de les essencials. També és clar que els establiments comercials que es dediquen a l’alimentació podran continuar oberts a Catalunya -la resta d’espais d’un centre comercial, per exemple, no.

Però al Mercadona, malauradament, “és la guerra”. Evidentment, creuar la frontera per anar a comprar en territori veí no serà un dels motius que permetin franquejar el pas. No hi ha res que faci pensar en una manca d’abastiment al Principat. És clar que no. Per tant, les compres al Mercadona trigaran uns dies a poder-se fer. Això, o que algun familiar torni d’aquestes vacances de Tot Sants. El retorn a casa sempre permet l’accés pel territori català i el franqueig, en el sentit Andorra, de la frontera del riu Runer.

WhatsApp Image 2020 10 29 at 13.51.59
Cotxes francesos accedint a la benzinera del cap del Port.

Que aquest és un altre dels motius pels quals també s’acumula més trànsit del que seria normal a la sortida del Principat. Ciutadans que pel motiu que sigui poden iniciar ja el cap de setmana i han decidit creuar la frontera ara que ningú no els dirà res. I és que a partir de les 10 de la nit serà una altra història. Després, per tornar, sigui dissabte, sigui diumenge, d’entrada, encara que hi hagi tancaments perimetrals fins i tot municipals a Catalunya, per tornar a casa, a Andorra, no hi ha d’haver inconvenient.

Cua aquest dijous a la RN20.

Relacionat

L'anunci del confinament provoca cues quilomètriques per accedir a Andorra des de França

I pel cantó francès, pel Pas de la Casa, tres quarts del mateix. Els francesos venint a buscar provisions al Principat tot esperant què diu aquest vespre el primer ministre francès, Jean Castex. Vist com estan les coses, el cert és que no s’és gaire gaire optimista. Hi ha una petita escletxa d’esperança sobre si França equipararà Andorra a Occitània. Però ara mateix sembla molt complicat. Complicadíssim. Per tant, el tabac i l’alcohol, que no faltin (tampoc el gasoil al dipòsit). Menys ara, en temps incerts. De neguit. De molts mals de cap i massa complicacions.

Comentaris (18)

Trending