Panorama emergent musical d’Andorra reclama noves oportunitats

El Govern ha signat un conveni de col·laboració amb Enderrock perquè tres artistes o grups novells del país puguin formar part del concurs de talents en català Sona9

El panorama musica andorrà és prolífer, amb una gran quantitat d’artistes latents, que comencen a produir o que ja ho fan en qualsevol gènere. Així s’ha remarcat durant l’anunci del conveni de col·laboració entre el Govern amb Enderrock per a la participació de tres artistes o grups novells del país al concurs de talents Sona9. Tenir el mateix nombre de concursants que territoris més grans com València o les Illes Balears és una mostra clara que al Principat es genera so, i so de qualitat.

Des de l’Àrea d’Acció Cultural, Joan-Marc Joval ha assegurat que fa temps que es detecta que “hi ha molta gent fent coses”. El pas per diferents festivals, com el Mercat de Música Viva de Vic o la Fira de la Mediterrània, han demostrat que “hi ha un panorama emergent, gent que no és coneguda, que no tenen un segell discogràfic, però que estan creant música”. I aquest panorama emergent, que creix i es reprodueix i es continua generant constantment té un reclam important, “ens demanen que es comencin a obrir portes”. I la darrera serà el Sona9.

L’organització, sobretot des d’Enderrock, el director editorial, Lluís Gendrau, ha explicat que “ens va sorprendre molt la gran quantitat de producció d’artistes que hi ha a Andorra, i això ens ha fet tenir les orelles obertes”. Per aquest motiu no es dubta que hi haurà almenys tres artistes o grups que es presentaran a la convocatòria, que estarà oberta fins al 15 de maig. “Això demostra un potencial que es desconeix, d’artistes que es queden aquí i, sobretot, que pensen que han de cantar en castellà o anglès per sortir del país, i que tindrien més èxit segur en català, que és el mercat més pròxim”, ha afirmat.

Aquesta introducció d’Andorra a un dels concursos amb més reconeixement i més recorregut en llengua catalana, fa que el certamen es descentralitzi. El Principat serà seu de la primera fase, on els tres artistes nacionals seleccionats per un jurat oferiran un concert a l’Auditori Nacional el dia 22 de juny. Tindran l’oportunitat de tocar les tres cançons durant 20 o 25 minuts. D’aquí s’escollirà el darrer representant del país, que sí o sí passarà a la semifinal i que podrà participar a diferents esdeveniments, com Acústica, les Festes de Santa Tecla de Tarragona o la Mercè. El Sona9, que es desenvolupa durant nou mesos, és com una “gymkana”. Així ho ha afirmat el coordinador, Ferran Amado, que ha explicat que “la imatge d’aquest any és la d’un ciclista que ha anat superant etapes, perquè així concebem el concurs, com una cursa”.

Joval ha destacat que s’han unit esforços amb Política Lingüística per fomentar l’ús de la llengua catalana com a eina expressiva, que és un dels reptes que es té des del departament de Cultura. Per tant, l’objectiu i el que més interessa des del país és poder donar l’oportunitat als artistes novells de conèixer com funciona el món musical. Aquesta també és la finalitat última del Sona9. Gendrau ha assenyalat que durant els nou mesos de duració es donen les eines suficients i els contactes per poder començar a introduir-se a la indústria. De fet, han estat diversos els grups i els artistes que han passat pel concurs quan no tenien gairebé cap base, com Manel, Els amics de les arts, Els Catarres, Joan Dausà Els Tiets o Oques Grasses. Com a nom andorrà destacat, al 2005 Lluís Cartes va guanyar el premi de votació popular.

Aquest premi, concretament, dona un passi directe a les semifinals i permet formar part de les dotze formacions que es disputaran els premis. Les onze restants són escollides per un jurat. Entre ells hi ha d’haver un d’Andorra, un de Balears i un de València, “però és possible que entri més d’un si ens agrada”, ha remarcat Amado. En total hi ha 50.000 euros en premis, que es dividiran en diferents categories. A més a més, qui aconsegueixi destacar tindrà l’oportunitat de gravar i llençar el seu disc.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending