L’Ordino més bèstia

La recuperada Fira del Bestiar omple la parròquia de gent de tot el país -més convidats d’Occitània i l’Alt Pirineu català- i el comú, que ja pensa en la propera edició, està convençut que aportarà “valor afegit” a la designació de reserva de la biosfera

Gent per tots costats, ferum animal. De quatre potes. I de dues, també. La recuperada Fira del Bestiar d’Ordino ha omplert la parròquia pels quatre cantons. Ja fos seguint el concurs dels mascles de la raça bruna, ja fos badant amb la demostració de xoll d’ovelles. O potser seguint els passos de l’esbart o admirant eines d’antany en l’era ‘reial’ de Casa Rossell. Si el temps dominical és tan excepcional com el d’aquest dissabte, la segona i darrera jornada del certamen serà igual d’exitosa o més.

Hores més tard, no gaires, de tallar la cinta inaugural després d’una primera mitja jornada -divendres- dedicada a acostar el sector ramader del país als escolars -fins a uns sis-cents infants i adolescents van passar per l’aparcament de la Tanada-, el comú ja tenia clar que la recuperació de la Fira del Bestiar, que a Ordino feia més de set dècades que es va abandonar, seria tot un encert. “A partir de demà començarem a pensar en la segona edició”, ha reconegut el cònsol major de la parròquia, Josep Àngel Mortés, que es vanagloriava de la bona resposta del públic després de lliurar els premis dels diversos concursos animalers, locals i nacionals, que s’han celebrat al tomb de la fira.

De fet, i amb el suport del departament d’Agricultura, Ordino aposta en certa manera per posicionar-se com la parròquia agrícola per excel·lència. I és que la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, ha destacat el dinamisme agrícola ordinenc. Com ha explicat Mortés, les catorze explotacions agrícoles que hi ha a la parròquia tenen el relleu generacional assegurat. S’ha vist en el lliurament de premis, recollits en la seva immensa majoria per quitxalla d’encara no deu anys. Nenes i nens. Això tan hi fa. I encara hi ha algunes cases amb petits ramats d’ovelles, o que recuperen cabanes i bordes.

Diversos tipus de forques i altres eines. L'exposició és un dels grans reclams de la fira.
Diversos tipus de forques i altres eines. L'exposició és un dels grans reclams de la fira. Toni Solanelles

“Ha d’aportar valor afegit a la reserva de la biosfera” que considera l’Unesco que és Ordino, ha recordat Mortés, que havia rebut també el reconeixement i la felicitació dels representants d’Occitània que igual com persones vingudes de l’Alt Pirineu català han presenciat la primera jornada firal en el marc del Parc Natural de les Tres Nacions, que amb certàmens com el protagonitzat per Ordino busca reforçar lligams, trobar camps d’aliança, reforçar el seu posicionament.

Les catorze explotacions agrícoles que hi ha a la parròquia tenen el relleu generacional assegurat. S’ha vist en el lliurament de premis, recollits en la seva immensa majoria per quitxalla d’encara no deu anys. Nenes i nens. Això tan hi fa

El cònsol té clar que la pandèmia obre noves oportunitats lligades a la sostenibilitat, als espais oberts. I aquí és on vol jugar Ordino. “Volem ser atractius també per a un tipus de turisme que potser fins ara no venia.” Aquest dissabte, siguem sincers, els visitants majoritàriament eren domèstics. Però n’hi havia una munió que han omplert tots els espais que oferien actes emmarcats en la fira -les danses, l’exposició de les eines, les parades de productes ramaders i agrícoles (allò dels formatges, els fuets…)- i qualsevol altre racó ordinenc que oferís quelcom d’interès.

I és ben clar que un vermut o un refresc a segons quina hora al bell mig del carrer Major d’Ordino pot ser tan o més bèstia que els ous del millor brau semental de la mostra. I és que de bèsties va la cosa, principalment, en una fira del bestiar. Ordino serà des d’ara -a banda de l’escenari dels concursos locals- l’epicentre de la Fira Concurs de mascles de raça bruna d’Andorra i la subhasta de vedells, que fins ara es celebrava cada any a l’assecador de la Borda Mateu de Santa Coloma. “Celebrem la bona qualitat i l'estat de salut dels animals participants a la fira”, ha ressaltat Calvó, amb un boví per morrió. Benentès.

Exhibició d'esquilada d'ovelles. 

Al concurs nacional aquest any hi ha hagut nou participants en les categories d’anolls i braus, i els guanyadors han estat: en la secció d’ anolls Everest, de casa Joan Antoni amb Pal en primer lloc; l’encampadà Fermin Betriu, amb Turons, en segon lloc; i Júlia Fité de Borda Joan amb Panxo en tercer lloc. En la secció de braus, el primer lloc ha estat per Òscar Coma de casa Cametes amb Nord; el segon lloc per a Andreu Gaspà de casa Saboyano amb Tec; i en tercer lloc ha quedat Everest, de casa Joan Antoni, amb Llamp.

En fi, que Ordino ha tirat setanta anys enrere per mirar d’avançar-ne setanta més. Un avenç que el simbolitza l’anunci de la implantació, a la parròquia, del centre de recerca de Grifols. Mortés, el cònsol, està segur que un equipament d’aquestes característiques no pot penalitzar de cap maner la qualificació de la parròquia com a reserva de la biosfera. Que el segell de la Unesco, diu el cònsol, el que premia és l’equilibri sostenible. Doncs això. Mentre no es faci cap animalada sembla que tot serà compatible. Mentre no es faci una animalada…

Comentaris

Trending