Netflix, llibres i mate

Els temporers sud-americans retinguts a Andorra busquen alternatives al neguit per saber quan tornaran a casaLes companyies van reduint o suprimint els vols i es van tancant espais aèris

Comentaris

Molts dels treballadors temporers sud-americans continuen a l'espera de trobar un vol per poder tornar al seu país. Mentrestant, passen les hores entre el neguit i la lectura, Netflix i el mate, una infusió molt consumida a l'Argentina i a l'Uruguai, que posseïx un efecte estimulant. El ministre portaveu Eric Jover ja va anunciar que el Govern posarà tots els mecanisme per ajudar-los en el seu retorn.

Rodrigo Torres, un monitor d'esquí de 58 anys havia de volar aquest divendres a Santiago de Xile però el seu vol ha estat anul·lat. Espera trobar una solució però ara mateix no sap si podrà tenir un bitllet de bus per anar a Barcelona. "Hi ha menys freqüències i menys capacitats als busos", diu. De moment s'ho agafa amb tranquil·litat. "Què hi pots fer?" afegeix i creu que cal adaptar-se a la situació "però és estrany estar aquí, ara que la temporada ha acabat. Sortosament tinc Netflix, llibres i aquesta vista privilegiada de les muntanyes".

Més intranquil està l'argentí Ezequiel Scarsi, un monitor de 26 anys. Comparteix l'habitatge amb la seva companya, una altra parella i una monitora, tots de la mateixa nacionalitat que ell. Beu mate i espera una trucada de l'ambaixada argentina a Madrid per saber quan podrà tenir un vol. "Espero que no sigui molt tard", confia. Fa cinc anys que ve a Andorra aprofitant que el sou és en euros i li permet estalvia en un moment en què la moneda del seu país pateix constants fluctuacions. Segons explica, a la seva escola d'esquí del Pas de la Casa, el 70% dels monitors són argentins o xilens. També hi ha personal d'aquestes nacionalitats en botigues de lloguer de material, restaurants i hotels.

És el cas de l'argentí Braian di Rocca, de 32 anys i molt actiu a les xarxes socials. Treballava en una botiga i amb el tancament de la temporada d'esquí el 14 de març va decidir tornar ràpidament a casa. El problema és que tenia un bitllet amb la companyia Norwegian Airlines que no vola per al moment al seu país. "Estem desconcertats", afirma i confia en les gestions diplomàtiques i en el govern andorrà que ha posat a disposició un formulari per estar al corrent de la situació de cada temporer.

Les darreres notícies que tenen és que la companyia Iberia està habilitant vols de repatriació a Buenos Aires des de Madrid però no poden contactar per telèfon amb aquest operador aeri. Volen tornar encara que una argentina proclama a Facebook que no sap per què volen anar al seu país que està tan malament i que a Andorra s'hi està tan bé.

 

 

 

Comentaris

Trending