Mig segle de docència en un segell

Correos va emetre el 8 de març, en motiu del Dia internacional de la dona, el darrer projecte filatèlic lligat a Andorra i consagrat, en aquest cas, a la mestra Marcel·la Pelegrí, més coneguda com a ‘Senyora Arana’

Mig segle de dedicació a la docència al Principat bé valen un segell. El darrer que Correos ha emès en relació amb el Principat i que té de protagonista la mestra Marcel·la Pelegrí Esquerda, més coneguda amb la denominació de ‘Senyora Arana’, pel cognom del seu marit. Coses de l’època per molt que l’homenatge numismàtic en qüestió es fes el Dia internacional de la dona. El segell es va emetre el passat 8 de març.

Correos emet tot sovint sèries limitades de segells que tenen lligams amb el Principat. La darrera sèrie, de 55.000 exemplars en plecs de 25 segells i un format horitzontal de 40,9x28,8 mil·límetres. El valor facial del document, de paper estucat, engomat i fosforescent, és d’1,60 euros. I com sol ser habitual en l’actualitat amb aquest tipus de materials la impressió s’ha dut a terme pel procediment d’impressió. El segell en qüestió s’emmarca en la sèrie ‘Dones andorranes’.

La ‘Senyora Arana’ va ser mestra d’educació primària de l'escola infantil d’Andorra la Vella, una labor que va iniciar l’any 1942 i a la qual va dedicar ni més ni menys que 49 anys de la seva vida

Pelegrí Esquerda, nascuda al municipi lleidatà del Soleràs, va arribar a Andorra amb la seva família refugiant-se de les persecucions derivades de la guerra civil espanyola. I va consagrar tota la seva vida a l’educació. L’ambaixador espanyol del moment, Eugeni Bregolat, ja li faria un reconeixement el 2006, dos anys abans de morir, en forma de condecoració: la de la Gran Creu d’Isabel la Catòlica. Era Correos l’honora amb un segell on es veu la mestra front l’aula, on impartia les seves classes.

L’empresa pública espanyola manté que “dels records més grats que es poden conservar de la nostra infància, hi ha aquell que ens deixa un bon mestre, per la seva conducta i actitud davant els seus alumnes i per l'ensenyament i educació que aconsegueix transmetre i que perviu al llarg de la nostra vida”. “Així és el record que mantenen els seus antics alumnes de Marcel·la Pelegrí Esquerda, coneguda com a ‘Senyora Arana’, mestra d'educació primària de l'escola infantil d'Andorra la Vella, una labor que va iniciar l'any 1942, i a la qual va dedicar ni més ni menys que 49 anys de la seva vida”, ressalta Correos en la motivació del segell.

Boc Marcel La Pelegri B1M0 ANDORRA
El segell dedicat a Marcel·la Pelegrí.

Els que van tenir el privilegi, perquè així la majoria ho creu, de ser els seus alumnes, ressalten el seu compromís per l’ensenyament, la bona educació, i sobretot, pel sentit crític que els va transmetre davant del món, ensenyant-los a pensar, a dubtar i a tenir una mirada curiosa i inquisitiva sobre la realitat. De fet, així va transcendir en aquell acte públic a la sala d’actes de l’ambaixada espanyola on Bregolat va imposar la condecoració a la ‘Senyora Arana’.

Comentaris

Trending