Més contrabandistes que mai a Ordino

L’associació de cultura popular de la parròquia ha dut a terme la tradicional representació a la plaça Major on, com és habitual, s’ha picat l’ullet a cònsols, consellers i ministres

El Judici dels Contrabandistes a Ordino s’ha dut a terme de la forma més tradicional possible. L’any passat ja va retornar a la plaça Major, però ho va fer amb tanques que separaven els actors del públic i amb certes limitacions. Aquest any ho ha fet amb llibertat i, a més, amb més voluntaris que mai per formar-ne part de la colla. La representació, seguint el guió habitual, ha servit per a picar l’ullet a personalitats de la parròquia, a cònsols, consellers i ministres, i per posar sota la lupa les seves decisions i les problemàtiques que més preocupen al poble.

Abans d’analitzar i destacar cap dels temes que s’ha tractat durant el judici, el president de l’associació Cultura Popular d’Ordino, Albert Roig, ha volgut remarcar que “hi ha hagut un increment d’actors voluntaris”. Aquest 2023 eren més d’una vintena les persones que han participat i que han sortit a la plaça Major per formar part de la tradició. “Era tot un repte perquè cadascú tingués el seu paper, quan havia d’actuar, quan entrar o sortir”, ha explicat Roig, “vist el resultat, estem molt contents i sobretot per la base que estem creant, per la canalla i els adolescents que cada cop en són més”.

Ser més actors a l’escenari sols ha fet que la disbauxa que sempre protagonitza el Judici dels Contrabandistes es faci més palès per als molts espectadors que s’han apropat. Per donar inici, els batlles han recordat que aquest any hi haurà eleccions i, per tant, “poden deixar de manar els mateixos de sempre”. Així, s’ha fet una crítica als acords, pactes i moviments de càrrecs que s’estan començant a bullir entre l’esfera política. Tot això, en presència de candidats parroquials i nacionals que s’ho han pres amb l’humor que cal.

El cònsol, Josep Àngel Mortés, ha rebut la seva dosi de crítica habitual. Aquest any, relacionada amb Grífols, el referèndum que ha denegat i la manifestació silenciosa que es va dur a terme fa únicament dos dies. Ha estat una de les demandes que es transmeten als batlles i que han acabat de forma ràpida i contundent. L’afirmació ha estat “de democràcia sols hi ha un cop cada quatre anys, la resta del temps, es fa el que diu el cònsol”. Així, han animat als manifestants, que portaven cartells on demanaven que es fes cas a ‘lo poble’, que continuessin amb la seva acció, “que ningú us escoltarà”. Amb tot, però, el cònsol no ha estat l’únic en rebre a la corporació. També el conseller de X’Ordino, Enric Dolsa, s’ha trobat a faltar entre el públic pels batlles, que han assenyalat que únicament acudeix quan hi ha eleccions, cada quatre anys. Jean Michel Armengol ha estat anomenat “exhonorable”, i s’ha remarcat que “ha durat quatre dies al comú”.

 

Mentre les Forces Especials d’Ordino, o més anomenats com a FEO, marxaven a buscar els aparents contrabandistes s’ha fet repàs per tots aquells temes que preocupen la població i que s’han fet arribar als batlles. Els parquímetres i el fet que s’hagi de pagar a tota la parròquia per aparcar, que s’ha solucionat pintant totes les línies blaves i verdes de blanc. I com és habitual, la picada d’ullet al mossèn, “perquè és una figura molt propera”, ha remarcat Roig. Se li ha recriminat, en aquesta ocasió, que vulgui ser massa modern, i que hagi posat WiFi a missa. La recomanació ha estat que el jovent l’ajudi a fer servir el YouTube, per a acabar de posar-se a la moda.

El Judici dels Contrabandistes ha estat un seguit de les activitats de Carnaval que es duen a terme a Ordino, i que es va començar a inicis de febrer amb la publicació del butlletí ‘Ordino se’n riu’. “Allà ja hem parodiat i criticat d’una manera sarcàstica les autoritats del comú”, ha explicat Roig. Seguidament va venir el pregó i, aquest dilluns, els contrabandistes, “a Ordino som molt poble, tenim molta relació i aquesta proximitat ens afavoreix per poder fer tot tipus de bromes”. Amb tot, Roig ha volgut recordar que amb cap dels temes “nosaltres no ens posicionem”. Dimecres, amb el testament del Carnestoltes, Roig ha assegurat que “tots rebran encara més”.

Finalment, Roig ha enviat un petit missatge per als organitzadors del Carnaval d’Encamp, amb qui es manté una rivalitat intensa, però sana. Ha explicat que el fet que coincideixin les festivitats dificulta molt poder apropar-se per veure el ball de l’Óssa, “però els desitgem que la seva hora, tot i no ser tan bona com la nostra, que els vagi molt bé amb la seva óssa de peluix, que si se la volen emportar a dormir al llit, doncs que se la posin a dormir al llitet per agafar el son i que els vagi molt bé”. Fora de les bromes, Roig ha remarcat que “només podem felicitar els companys d’Encamp, perquè any rere any vagin mantenint la tradició com nosaltres ho intentem fer a Ordino”.

Comentaris

Trending