Menors de 16 anys no paguen

La presència de grups escolars als hotels durant la temporada d'esquí podria explicar la diferència entre el percentatge d'ocupació i la recaptació de la taxa turística

Comentaris

Les anàlisis que s'estan fent aquest mes i les posteriors inspeccions als establiments seran determinants per saber les causes que han fet que la recaptació de la taxa turística hagi estat la meitat del previst. Així, dels 12 milions previstos se n'han ingressat només sis. Hi ha hotels que han informat d'una ocupació del 20 o del 30% en plena temporada d'hivern. Se'ls ha acusat de no haver fet correctament la liquidació. Alguns dels hotelers, però, apunten que el baix percentatge es deu a que moltes habitacions estaven ocupades per menors de 16 anys, i aquests no paguen la taxa turística.

A tot això, continua el debat quan el més senzill potser hauria estat que en el balanç de l'establiment, i a banda del percentatge d'ocupació, hi hagués també el de llits ocupats per menors de 16 anys. Aquest és un dels supòsits per no recaptar la taxa. Els altres són: les estades de residents andorrans; per a les estades d’una durada superior a set dies en un mateix allotjament turístic, a partir del vuitè dia; les que es facin en mèrits d’una decisió dels serveis socials de Govern; les que es facin per causa de força major, dictada a proposta del ministeri encarregat del turisme i aprovada pel Govern, i les en allotjaments categoritzats com a cases de colònies i albergs d’acord amb la legislació vigent en matèria d’allotjament turístic, quan estiguin organitzades o promocionades, totalment o parcialment, per entitats públiques andorranes.

El reglament comtempla que les autocaravanes hagin de pagar la taxa turística quan pernoctin al país. El text, que va entrar en vigor el passat mes de març estableix tres noves categories en matèria d’allotjament turístic. En concret, es classifiquen els càmpings, zones d’acampades ,categories que ja existien,, el 'glàmping', les àrees d’acollida d’autocaravanes i les àrees d’estada d’autocaravanes. El 'glamping' -barreja de glamorós i acampada-, és una tendència que combina l’experiència d’acampar a l’aire lliure amb la comoditat, funcionalitat i un toc de luxe

Diversos hotelers opinen que l'origen de les disfuncions està al departament de Tributs

Turisme ja ha anunciat que durant aquest mes analitzarà totes les dades i que posteriorment ja sigui a la tardor o durant el mes de gener començarà les inspeccions als hotels. Mentre això es produeix, hi ha una polèmica en marxa. Diversos hotelers opinen que l'origen de les disfuncions està al departament de Tributs. Les liquidacions trimestrals no quadren a la baixa amb les que fan els allotjaments."És tributs qui s'encarrega de fer la liquidació i és per aquí on s'ha de buscar l'error" afirmen diverses fonts consultades. Però encara hi més. I és que des del sector hoteler també creuen que les dades d'Estadística estan 'inflades'. 

Des d'aquest departament de Govern, van xifrar en una mica més de 10 milions les pernoctacions del 2022, el rècord històric i que supera, de llarg, les previsions de Govern. Aquests 10 milions suposen un augment de quasi el 13% respecte del 2019, el darrer any abans de l'arribada de la pandèmia quan des d'Estadística van registrar 8,8 milions.

La taxa turística va entrar en vigor el tercer trimestre de l'any passat i des de Govern no s'ha amagat la decepció per la baixa recaptació. La previsió inicial era de 14 milions per any tot i que després es va rebaixar a 12. La taxa turística és un impost finalista amb l’objectiu de finançar projectes que contribueixin a millorar la qualitat dels serveis turístics, desestacionalitzar la demanda, diversificar l’oferta del país i maximitzar l’experiència positiva dels visitants.

Andorra Turisme ha rebut aquest any 3,5 milions d'euros més per part del ministeri, cosa que ha fet pujar el pressupost de l'ens fins el 19,5 milions. Aquest augment va ser degut a la implementació de la taxa turística.

Comentaris (3)

Trending